Hrana 03. veljače 2012.

Snižava tlak i čuva srce, a svi je vole!

Cokolada-Par1
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Nemoj se zavaravati, čokolada nije zdrava namirnica jer bi se komotno moglo reći ''slatkiš pun kalorija i zasićenih masti''. Ali isto tako, bilo bi sasvim pogrešno stati na takvoj konstataciji i slegnuti ramenima jer čokolada ima nešto u sebi čime se uzdiže na pijedestal kraljice i to ne samo izgledom, bojom i mirisom, već i nekim zdravstvenim atributima

Do tih se atributa došlo posljednjih desetak godina kada je obavljen cijeli niz istraživanja. Utvrđeno je naime, da su neki oblici čokolade prava riznica zaštitnih čimbenika flavonoida zbog čega je stigla preporuka – svaki dan uzmi po komadić tamne čokolade.

Novo otkriće o mliječnoj čokoladi

Tek prije godinu dana stiglo je novo otkriće da mliječna čokolada sadrži konjugiranu linolnu kiselinu (CLA) kojoj se pripisuju mnoga zdravstvena svojstva. Znanstvenici idu čak tako daleko pa kažu kako kraljici čokoladi opraštaju sve kalorijske nestašluke jer zaštitni čimbenici ipak imaju prednost.

Opće je poznato i o tome govore tv-emisije dr. Oza i Oprah, kako su krute masti opasne jer ih organizam ne može prepoznati, a među njima su trans-masti najopasnije. No, kada je riječ o konjugiranoj linolnoj kiselini (CLA) ta primjedba ne leži jer ta 'trans masnoća toliko prija organizmu da bi čokolade trebalo jesti što češće. Naime, CLA ima snažna antikarcinogena svojstva i vrlo uspješno se bori protiv bolesti srca i krvnih žila.

Pokusi na životinjama su uspjeli, a ostaju pokusi na dragovoljcima. Količina CLA nije velika, ali se smatra da bi se mogla povećati. Najnovija istraživanja su objavljena u Journal of Agricultural & Food Chemistry. Znanstvenici su otišli korak dalje pa su izračunali kako bi čovjek dnevno trebao konzumirati 3 g CLA kako bi se zdravstvene prednosti mogle manifestirati.

Nisu se mogla završiti najnovija istraživanja mliječne čokolade, a da se ne jave novosti na tamnoj čokoladi (koja sadrži 60-80 posto kakaa). Naime, znanstvenici Instituta Nestlea, koji se nalazi na obali ženevskog jezera, dali su do znanja kako tamna čokolada može postati još bolja za zdravlje. Oni su zamijenili dio sadržaja šećera s kalcij karbonatom pa smo dobili ''čoko-kalcij'' koji bi trebao biti idealan za djecu predškolskog uzrasta.

Gubi se dvostruko više tjelesne masnoće?

Navodno takva čokolada nije ništa izgubila od svojih organoleptičkih svojstava. No kad su u laboratoriju napravili dovoljno takve čokolade i kad su napravili pokuse s odraslim osobama, dogodilo se veliko iznenađenje. Naime, za vrijeme nekoliko tjedana, osobe na takvoj čokoladi gubili su dvostruko više tjelesne masnoće u odnosu na kontrolnu skupinu koja je dobivala čokoladu za kuhanje.

Na temelju ovog pokusa koji je objavljen u American Journal of Clinical Journal (dr. Yasaman Shahkalili) znanstvenici su izračunali da takva čokolada donosi čak 9 posto manje kalorija od iste takve čokolade bez kalcija. No nije to sve, LDL frakcija kolesterola poznata kao ''kolesterol koji se taloži'' smanjio se za cijelih 15 posto. Po svoj prilici izgleda da su istraživači Nestlea dobro zaradili svoje plaće te istraživanje ovakvog obogaćivanja čokolade nastavili dalje.

Dobro je poznato da se kombiniranjem masnoća i kalcijevih soli pravi sapun. Uostalom, za vrijeme rata su mnoge domaćice same proizvodile svoj sapun na sličan način. Približno ista ''kemija'' se odigrava u crijevima gdje modificirana čokolada formira sapun s masnoćama kakao maslaca i tako se evakuira van bez da se prethodno apsorbira. Ta količina ''čoko-sapuna'' nije velika, ali puno znači.

Čokolada snižava tlak

Slijedi novi poklon od tamne čokolade - snižavanje tlaka. Premda se to utvrdilo odavno, malo se koristilo u praksi. Za to su zaslužni flavonoidi jer kao što je čitateljstvu poznato, kakao je biljna vrsta s najviše ovih čimbenika. Najnoviji pokusi znanstvenika u Italiji su koristili tamnu čokoladu bogatu flavonoidima s jedne i bijelu čokoladu s druge strane.

Dragovoljci koji su svakodnevno dobivali obrok tamne čokolade spustili su svoj sistolični povišeni tlak s 136 na 124 mm/Hg a dijastolični s 88 na 80, ali spustili su i kolesterol, dok se kod kontrolne skupine s bijelom čokoladom to nije dogodilo.

Tamna čokolada - nova mogućnost za dijabetičare

Po svemu sudeći Talijani su dokazali kako tamna čokolada pozitivno utječe i na razinu šećera u krvi što bi moglo ukazati kao nova mogućnost za dijabetičare. Doktor Blumberg sa Sveučilišta Tuft rekao je sljedeće: 'Ne želim reći da je čokolada lijek, ali oprostite, čini mi se da je ljekovita'. Vođa talijanske studije Claudio Ferri dodao je: 'I najmanja količina kakaa dnevno može biti korisna''. Doktor Blumberg je nakon istraživanja njemačke tamne čokolade ''Ritter'' konstatirao da svakih 100 g sadrži 100 mg flavanola.

Poboljšava i kognitivne funkcije mozga

Ako misliš da sam završio sa znanstvenim novostima o čokoladi, podcjenjuješ me. Flavonoidi kakaa koji se svakodnevno unose u organizam poboljšavaju kognitivne funkcije mozga i vid. Naime, znanstvenici misle da flavonoidi poboljšavaju prokrvljenost najfinijih kapilara u mozgu i očima, a to je preduvjet za dovoljno hranjivih tvari i kisika.

Nutricionistica s Howard University Medical School, dr. Lalita Kaul je zgodno rekla: 'Čokolada je zadovoljstvo s reduciranim zdravstvenim rizikom'. Dakle, što da kažem? Jedi čokoladu umjesto hamburgera, posjećuj čokolaterije, pokloni čokoladu voljenoj osobi. Ujutro napravi kakao  (jedna čajna žlica do vrha kakao praha na šalicu mlijeka).

Čokoladeri su sve više ohrabreni medicinskim zaslugama svog proizvoda, pa o tome pišu i na taj način reklamiraju tako da se može sve drugo reći, ali nikako da je čokolada štetna. Dapače, oni čokoladu guraju u segment ''zdrave hrane'' (health food) gdje su više cijene i veći profit. Amerikanci godišnje konzumiraju 1,5 milijun metričkih tona čokolade u raznim oblicima u vrijednosti od 10 milijardi dolara.  Ne treba se čuditi da od tolikog ''kolača'' u čokolateriji odvajaju i povelika sredstva za istraživanje.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.