Hrana 04. travnja 2016.

Slušaj kako žvačeš i manje ćeš jesti

Chips
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Zvukovi koji nastaju prilikom konzumacije namirnica uvelike utječu na količinu pojedene hrane, otkrili su to američki znanstvenici sa Sveučilišta Brigham Young University i Colorado State University. Element "hrskavosti" hrane, kako su ga znanstvenici nazvali, ukazuje kako je veća vjerojatnost da ćeš pojesti manju količinu hrane, ako dobro čuješ zvukove koje ona proizvodi

Ako tijekom jela gledaš televiziju ili slušaš glasnu glazbu, vjerojatno jedeš više hrane nego što bi pojela u slučaju da jedeš u tišini. Dakle, ne radi se o slušanju zvukova prilikom kuhanja hrane poput cvrčanja slanine u tavi ili pucanja kokica na štednjaku, već isključivo o zvukovima koji nastaju žvakanjem hrane.

Razlog zbog kojeg kilogrami ne idu dolje

Za potrebe istraživanja, ispitanici su bili podijeljeni u dvije skupine. Obje su skupine tijekom jela nosile slušalice, no jedna je skupina slušala glasnu glazbu, dok je kod druge skupine glazba bila tiha. Ispitanici koji zbog glazbe nisu čuli zvuk žvakanja, pojeli su prosječno čak 4 pereca, dok su ispitanici u drugoj skupini pojeli malo više od 2 i pol pereca, točnije 2,75.

Možda ti se ne čini kako je učinak velik, međutim, tijekom duljeg vremena, prolaskom tjedana, mjeseci ili godina, u konačnici može biti značajno.
Stoga, dok jedeš, fokusiraj se na hranu ispred sebe, jer ti možda upravo različita ometanja tijekom jela sabotiraju tvoja nastojanja da izgubiš višak kilograma.

Izvor: Food Quality and Preference

Pročitaj kako su nastale zablude o hrani.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.