Ovih blagdana napravi već poznate kolačiće, ali u novom - bezglutenskom ruhu.
Na sam spomen gingerbread kolačića već zasigurno osjetiš ili zamišljaš taj miris đumbira i cimeta kako se širi tvojim domom. Odlični za grickanje, ali i kao poklon voljenoj osobi za blagdane - s ovim kolačićima ne možeš pogriješiti! Pogotovo kada dolaze u ovoj bezglutenskoj verziji!
Sastojci:
- 250 grama smeđeg rižinog brašna
- 80 grama slatkog rižinog brašna
- 50 grama tapioka škroba
- 1 žlica mljevenog đumbira
- 1 žličica mljevenog cimeta
- 1/2 žličice praška za pecivo
- 1/2 žličice soli
- 1/4 žličice mljevenog klinčića
- 1/4 žličice ksantanske gume
- 150 grama maslaca
- 180 grama smeđeg šećera
- 1 veliko jaje
- 3 žlice melase
Priprema:
- U posudi umuti rižino brašno, tapioka škrob, mljeveni đumbir, cimet, prašak za pecivo sol, mljeveni klinčić i ksantan gumu. Stavi na stranu.
- U drugoj posudi umuti maslac i smeđi šećer dok se ne formira gusta pasta, oko 30 sekundi. Dodaj jaje. Miksaj dok se svi sastojci ne sjedine. Zaustavi mikser i dodaj suhe sastojke. Miksaj dok se ne formira gusto tijesto. Dodaj melasu. Miksaj dok se svi sastojci ne sjedine.
- Lagano pobrašni radnu površinu, izvadi tijesto i zamijesi ga u kuglu. Zamotaj ga plastičnom folijom i ostavi da se ohladi nekoliko sati ili preko noći u hladnjaku.
- Zagrij pećnicu na 180 stupnjeva, izvadi tijesto iz hladnjaka i ostavi ga da odstoji pet minuta.
- Pobrašni površinu i prereži okruglo tijesto na pola te ga razvaljaj na debljinu od pola centimetra. Izreži u oblike.
- Stavi kolačiće na lim za pečenje obložen papirom za pečenje. Peci dok rubovi ne postanu zlatno smeđi i aromatični, oko 8-12 minuta. Ponovi s preostalim tijestom.
- Pričekaj da se kolačići ohlade te ih zatim ukrasi po želji. Spremljeni, u poklopljenoj posudi, mogu stajati do tjedan dana. U slast!