Hrana 2452 prikaza 17. prosinca 2019.

Slasni gingerbread kolačići bez glutena

Foto: Thinkstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Ovih blagdana napravi već poznate kolačiće, ali u novom - bezglutenskom ruhu.

Na sam spomen gingerbread kolačića već zasigurno osjetiš ili zamišljaš taj miris đumbira i cimeta kako se širi tvojim domom. Odlični za grickanje, ali i kao poklon voljenoj osobi za blagdane - s ovim kolačićima ne možeš pogriješiti! Pogotovo kada dolaze u ovoj bezglutenskoj verziji!

Sastojci:

  • 250 grama smeđeg rižinog brašna
  • 80 grama slatkog rižinog brašna
  • 50 grama tapioka škroba
  • 1 žlica mljevenog đumbira
  • 1 žličica mljevenog cimeta
  • 1/2 žličice praška za pecivo
  • 1/2 žličice soli
  • 1/4 žličice mljevenog klinčića
  • 1/4 žličice ksantanske gume
  • 150 grama maslaca
  • 180 grama smeđeg šećera
  • 1 veliko jaje
  • 3 žlice melase

 | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

Priprema:

  1. U posudi umuti rižino brašno, tapioka škrob, mljeveni đumbir, cimet, prašak za pecivo sol, mljeveni klinčić i ksantan gumu. Stavi na stranu. 
  2. U drugoj posudi umuti maslac i smeđi šećer dok se ne formira gusta pasta, oko 30 sekundi. Dodaj jaje. Miksaj dok se svi sastojci ne sjedine. Zaustavi mikser i dodaj suhe sastojke. Miksaj dok se ne formira gusto tijesto. Dodaj melasu. Miksaj dok se svi sastojci ne sjedine.
  3. Lagano pobrašni radnu površinu, izvadi tijesto i zamijesi ga u kuglu. Zamotaj ga plastičnom folijom i ostavi da se ohladi nekoliko sati ili preko noći u hladnjaku.
  4. Zagrij pećnicu na 180 stupnjeva, izvadi tijesto iz hladnjaka i ostavi ga da odstoji pet minuta.
  5. Pobrašni površinu i prereži okruglo tijesto na pola te ga razvaljaj na debljinu od pola centimetra. Izreži u oblike.
  6. Stavi kolačiće na lim za pečenje obložen papirom za pečenje. Peci dok rubovi ne postanu zlatno smeđi i aromatični, oko 8-12 minuta. Ponovi s preostalim tijestom.
  7. Pričekaj da se kolačići ohlade te ih zatim ukrasi po želji. Spremljeni, u poklopljenoj posudi, mogu stajati do tjedan dana. U slast!

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.