Slanutak je kao i druge mahunarke cijenjen zbog bogatog sadržaja proteina, ugljikohidrata, prehrambenih vlakana te određenih vitamina i minerala. Jedna šalica kuhanog slanutka sadrži gotovo 13 grama vlakana što je polovina preporučenih dnevnih vrijednosti za žene. Slanutak je bogat kalijem koji je potreban za održavanje normalnog krvnog tlaka i folnom kiselinom koja je izuzetno bitna tijekom trudnoće
Slanutak iz pećnice je jeftin međuobrok koji obiluje bjelančevinama i vlaknima, a možeš ga ponijeti sa sobom na posao.
Sastojci:
- slanutak (kuhan (ili iz limenke ispran)
- začini po izboru (npr. crvena paprika, kajenski papar, kim, češnjak u prahu, sol)
Priprema:
- Zagrij pećnicu na 230 stupnjeva Celzijevih. pripremi suhi slanutak prema uputama i ocijedi ga ili pak isperi slanutak iz limenke.
- Vlažni slanutak i začine ubaci u plastičnu vrećicu, dobro je zatvori i protresi kako bi se začini pomiješali sa slanutkom.
- Pošpricaj pladanj za pečenje uljem i nanesi slanutak u jednom sloju. Odloži pladanj sa slanutkom u zagrijanu pećnicu i peci dok ne postane hrskav, otprilike 30 do 45 minuta, a povremeno protresi pladanj kako bi spriječila lijepljenje.
Prijedlog za posluživanje:
- Posluži u porciji od 110 g ili dodaj grickalice koje su unaprijed pripravila ili začini salatu kako bi joj dala hrskavost i obogatila je bjelančevinama. U porciji od 100 g ovo jelo sadrži 176 kalorija, 6 g vlakana i 7 g bjelančevina.
Recept je preuzet iz knjige "Prirodna i zdrava prehrana", dr. Judith Rodriguez objavljena u izdanju Mozaik knjige. Klikni i doznaj više o knjizi, a možeš je i naručiti.