Iako zvuči neobično, slana zobena kaša s raznim dodacima odličan je slani doručak ili užina. Osnovnu, slanu kašu, možete skuhati i unaprijed pa je samo podgrijati, ili pak napraviti verziju u kojoj se zobene pahuljice namaču preko noći
Slana zobena kaša (OK, nju sigurno nećete kuhati na mlijeku!) odličan je doručak za osobe koje u jutro radije jedu slano nego slatko. Ako vam ostane možete je uvijek pospremiti u hladnjak i kasnije podgrijati i samo na vrh dodati namirnice po izboru, a to je i praktično jelo za ponijeti na posao.
Donosimo nekoliko ideja za razne varijacije slane zobene kaše. Tako, na svoju slanu zobenu kašu možete dodati jaja – na oko, tvrdo kuhana, poširana…, svježi ili odležani sir. Također, jako dobro uz zobenu kašu idu i pirjane ili grilane gljive, pržena slanina ili tofu, a i razno povrće.
Često se na slanoj zobenoj kaši nađe narezani avokado, rikula, rajčice (svježe, pečene, konfitirane), pečene ili sirove paprike, a dašak svježine daje mikrobilje, odnosno razne klice povrća, ali i mladi luk. Možemo joj dodati i primjerice ajvar ili razne umake poput srirache ili soja sosa.
Zobena kaša sa slanim dodacima
Iako od navedenog možete napraviti hrpu vlastitih kombinacija, donosimo ti ideje drugih za već provjerene kombinacije:
- Poširana blitva, tvrdo kuhana jaja i sir cheddar
- Pržena kobasica, svježe cherry rajčice i rikula
- Jaje na oko, sriracha i avokado
Za koju god kombinaciju da se odlučite nećete pogriješiti!