Iako zvuči neobično, slana zobena kaša s raznim dodacima odličan je slani doručak ili užina. Osnovnu, slanu kašu, možete skuhati i unaprijed pa je samo podgrijati, ili pak napraviti verziju u kojoj se zobene pahuljice namaču preko noći
Slana zobena kaša (OK, nju sigurno nećete kuhati na mlijeku!) odličan je doručak za osobe koje u jutro radije jedu slano nego slatko. Ako vam ostane možete je uvijek pospremiti u hladnjak i kasnije podgrijati i samo na vrh dodati namirnice po izboru, a to je i praktično jelo za ponijeti na posao.
Donosimo nekoliko ideja za razne varijacije slane zobene kaše. Tako, na svoju slanu zobenu kašu možete dodati jaja – na oko, tvrdo kuhana, poširana…, svježi ili odležani sir. Također, jako dobro uz zobenu kašu idu i pirjane ili grilane gljive, pržena slanina ili tofu, a i razno povrće.
Često se na slanoj zobenoj kaši nađe narezani avokado, rikula, rajčice (svježe, pečene, konfitirane), pečene ili sirove paprike, a dašak svježine daje mikrobilje, odnosno razne klice povrća, ali i mladi luk. Možemo joj dodati i primjerice ajvar ili razne umake poput srirache ili soja sosa.
Iako od navedenog možete napraviti hrpu vlastitih kombinacija, donosimo ti ideje drugih za već provjerene kombinacije:
- Poširana blitva, tvrdo kuhana jaja i sir cheddar
- Pržena kobasica, svježe cherry rajčice i rikula
- Jaje na oko, sriracha i avokado
Za koju god kombinaciju da se odlučite nećete pogriješiti!