Može li sladoled biti fini i zdravi? Isprobaj ovaj recept i uvjeri se kako itekako može.
Priroda se zadnjih dana malo poigrala i vani je jako zahladilo, čak je i pao snijeg u malo višim predjelima lijepe naše. No tržnice su i dalje prepravljene jagodama, sad se čak mogu naći i one s naših polja i povrtnjaka, fine su i slatke. Iskreno ne mogu odoljeti jagodama. Uz jagode sam prošli tjedan prvi put u životu kupila aparat za sladoled i to s razlogom. Naime moja mala djevojčica ne podnosi kravlje mlijeko, pa nam izbor sladoleda baš i nije neki.
Već dugo joj doma pravimo sladolede raznih vrsta, no željela je baš onaj pravi fini kremasti sladoled. I tako sam odlučila kupiti aparat za sladoled, a ni cijena nije bila visoka, stotinjak kuna. Nakon prvog isprobanog recepta mogu samo reći da sam više nego zadovoljna i jedva čekam isprobati sve one lude kombinacije koje imam u glavi. Za vikend je vani bilo pravo hladno, kišno jesensko vrijeme, a ja unatoč tome nisam mogla odoljeti predivnim jagodama s tržnice i novom aparatu za sladoled.
Moja Gita je bila presretna. Jele smo sladoled zamotane u debelu deku s termo čarapama na nogama. Ovaj recept koji ti pišem je jednostavan da jednostavniji ne može biti. Nema puno kalorija niti hrpe šećera. Zdravi je hranjivi i prije svega ukusan te će svakom navući široki osmjeh na lice. Najidealnije bi bilo da za pripremu imaš aparat za sladoled, no ako nemaš možeš pokušati i sa blenderom.
Sastojci:
- 300 grama jagoda
- 200 ml kokosovog vrhnja ili čvrsti dio kokosovog mlijeka iz limenke
- Prstohvat burbon vanilije
- 7-8 velikih žlica javorovog sirupa ( može manje/više ovisno o željenoj slatkoći)
Postupak:
- Pripremi aparat za sladoled. Posudu stavi u škrinju na 24 sata. Sve sastojke koje ćeš koristiti za izradu sladoleda čuvaj u frižideru par sati prije pripreme sladoleda.
- Očisti i nasjeckaj jagode. Ubaci ih u blender i izmiksaj dodaj im kokosovo vrhnje, vaniliju i javorov sirup.
- Ubaci sve izmiješane sastojke u aparat za sladoled, upali ga i ostavi da radi dok ti se ne čini dobra kremasta konzistencija (cca 45 min do 1 h)
Dobar tek i uživaj u ovim finim jagodama. Možda i jagodama privučemo sunce.