Hrana Hrana kao lijek 01. lipnja 2017.

Sjemenke maka - umiruju, reguliraju tlak i usporavaju razvoj multiple skleroze

Foto: Guliver/Shutterstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Iako se sjemenke u prehrani zapravo rijetko koriste, one su životna energija svake biljke, voća ili povrća koje konzumiramo i mogu biti izvrsna nadopuna prehrani, jer sadrže visoki udio vitamina i minerala i tako povećavaju nutritivnu vrijednost obroka.

  • Prednosti: Sjemenke maka u svom sastavu sadrže preko 40% ulja i odličan su izvor linolne i oleinske masne kiseline. Dobar su izvor različitih minerala, među kojima se ističu kalcij, fosfor, željezo i cink. Znanstvena istraživanja upućuju na to da sastav maka sudjeluje u procesu usporavanja razvoja multiple skleroze. Pomaže u zaštiti krvožilnog sustava, reguliranju krvnog tlaka i zgrušavanja krvi. Često se primjenjuje za liječenje kožnih oboljenja i upalnih procesa. Djeluje umirujuće, pa poboljšava san te umiruje bolove.
  • Primjena: Koriste se kao ukras na kruhu, pecivima i slično, mogu se koristiti kao dodatak raznim salatama, te kao začin u jelima, te u kolačima.
  • Prijedlog: Pola žličice makovih sjemenki dodaj u zobenu kašu za doručak, s pola žličice meda i prstohvatom cimeta.

Torta od maka i bijele čokolade bez brašna

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.