Iako se sjemenke u prehrani zapravo rijetko koriste, one su životna energija svake biljke, voća ili povrća koje konzumiramo i mogu biti izvrsna nadopuna prehrani, jer sadrže visoki udio vitamina i minerala i tako povećavaju nutritivnu vrijednost obroka.
- Prednosti: Sjemenke maka u svom sastavu sadrže preko 40% ulja i odličan su izvor linolne i oleinske masne kiseline. Dobar su izvor različitih minerala, među kojima se ističu kalcij, fosfor, željezo i cink. Znanstvena istraživanja upućuju na to da sastav maka sudjeluje u procesu usporavanja razvoja multiple skleroze. Pomaže u zaštiti krvožilnog sustava, reguliranju krvnog tlaka i zgrušavanja krvi. Često se primjenjuje za liječenje kožnih oboljenja i upalnih procesa. Djeluje umirujuće, pa poboljšava san te umiruje bolove.
- Primjena: Koriste se kao ukras na kruhu, pecivima i slično, mogu se koristiti kao dodatak raznim salatama, te kao začin u jelima, te u kolačima.
- Prijedlog: Pola žličice makovih sjemenki dodaj u zobenu kašu za doručak, s pola žličice meda i prstohvatom cimeta.