Hrana Hrana kao lijek 08. lipnja 2017.

Sjemenke gorušice - ublažavaju simptome menopauze i poboljšavaju san

Foto: Thinkstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Iako se sjemenke u prehrani zapravo rijetko koriste, one su životna energija svake biljke, voća ili povrća koje konzumiramo i mogu biti izvrsna nadopuna prehrani, jer sadrže visoki udio vitamina i minerala i tako povećavaju nutritivnu vrijednost obroka.

  • Prednosti: Sjemenke gorušice je posebno bogato selenom, mineralom koji je koristan za jačanje imuniteta te regulaciju spolnih hormona, pa su korisne za ublažavanje simptoma menopauze, poboljšanje kvalitete spavanja, ali i protiv astme te upala kao što je reumatoidni artritis. Sadrži i magnezij, mangan, fosfor, bakar, vitamin B1 (tiamin) te vlakna.
  • Primjena: Sjemenke imaju različit okus, ovisno o boji. Najjači okus imaju crne sjemenke, potom smeđe (koje se koriste u izradi senfa), dok su bijele one koje se koriste za blagi senf ili blage umake. Fino mljeveni prah od pečenih ili prženih sjemenki senfa dodaje se kao začin brojnim jelima, za ljutkasti okus i aromu, najčešće u mesna jela, ponekad uz ribu ili neka jela od žitarica i povrća. Također, mljevene sjemenke dodaju se u marinade za perad, svinjsko meso i ribu.
  • Prijedlog: Dodaj u pahuljice s prirodnim jogurtom, uz prstohvat sjemenki sezama.

Biljke koje ukroćuju štitnjaču i uravnotežuju hormone

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.