Hrana 26. listopada 2015.

Sir izaziva ovisnost kao i droga!

Sir_2
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Istraživanje provedeno na Sveučilištu u Michiganu pokazalo je da sir može izazvati ovisnost kao i droga. Studijom je utvrđeno da određene vrste hrane izazivaju ovisnost zbog načina na koji su proizvedene te udjela masnoće. Što su namirnice više obrađene i sadrže više masnoće izazivaju i veću ovisnost

Slično kao opijum

Istraživački tim s Michiganskog sveučilišta je izjavio da sir ima sličan učinak na tijelo kao morfin (opojni sastojak maka). Sir sadrži protein kazein koji se tijekom probave pretvara u kazomorfin koji utječe na dopamin, jedan od transmitera koji reguliraju centralni živčani sustav. Dobra vijest je da za razliku od droge sir ima niz korisnih hranjivih tvari za organizam.

Doznaj kako pravilno servirati sireve.

Kako su ustanovili da sir izaziva ovisnost?

Istraživači sa Sveučilišta u Michiganu proučavali su dvije skupine ispitanika. Svi sudionici popunili su listu s nazivima proizvoda za koje smatraju da su "zarazni". Prva skupina sudionika identificirala je koje od 35 navedenih namirnica najviše povezuju s izazivanjem ovisnosti.

Druga skupina je od tih 35 namirnica izdvojila one za koje smatra da sadrže najviši postotak masnoće i povezala ih s ovisnošću. Na tom popisu pizza je bila na prvom mjestu, a svi dobro znamo što se nalazi na pizzi - sir.

Neke vrste sira u kombinaciji s lanenim uljem pomažu kod liječenja raka, pročitaj više.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.