Hrana 10. lipnja 2013.

Najčešće alergije na hranu

Skamp-Usp
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Kada je riječ o alergijama na hranu, često se spominje pojam „velikih 8“ – radi se o osam namirnica koje uzrokuju više od 90 posto svih alergija na hranu. To su: mlijeko, jaja, riba, ljuskari (morski i riječni rak, jastog, škampi), kikiriki, soja, orašasti plodovi (bademi,orasi, lješnjaci, kesteni) i pšenica. Za alergijsku reakciju su odgovorni proteini navedene hrane

Oni se kuhanjem ne uništavaju što znači da i sirova i kuhana hrana može izazvati reakciju. Također, ne razaraju ih ni želučana kiselina niti enzimi probavnog sustava.

Iako se nutritivne alergije najčešće javljaju kod djeca, ni odrasli nisu pošteđeni. Upravo su alergije na ljuskare (uključujući i škampe), ribu, kikiriki i orahe najčešći uzročnici alergija u odraslih osoba. Alergije na ribu i morske plodove pogađaju približno 1% opće populacije. Zanimljivo je da je učestalost alergija na ljuskare češća u zemljama gdje se konzumira više ovakve hrane, kao što su primjerice Skandinavske zemlje. O tijeku i trajanju ove vrste alergije ne zna se puno, ali poznato je da se obično alergija na škampe ne „preraste“. Drugim riječima, ako ti je dijagnosticirana alergija na škampe u djetinjstvu male su šanse da ćeš se riješiti te alergije u odrasloj dobi, kao što je primjerice slučaj s alergijom na mlijeko ili jaja koje se obično povlače odrastanjem djeteta.

Tako fini, a nekima toliko problematični

Škampi su cijenjena i hranjiva namirnica, delikatesa koju vole sve generacije zbog blagog okusa i nježne teksture. Međutim, nekim osobama konzumacija škampi uzrokuje specifične reakcije – od blagih oralnih manifestacija (naticanje i svrbež usnica, usne šupljine, grla, jezika i nepca) do po život opasnih sistemskih anafilaksija (otežano disanje, pad tlaka, pa čak i smrt). Najčešći simptom je urtikarija – osip i svrbež kože, a primijećeni su i drugi simptomi koji zahvaćaju razne organske sustave. Primjerice mogu se javiti kožne smetnje (svrbež, oticanje), gastrointestinalne tegobe (mučnina, grčevi, žgaravica i dijareja), respiratorne smetnje (astma, alergijski rinitis) te konjunktivitis.

Simptomi se u 90 % slučajeva javljaju u razdoblju do 1 sat nakon ingestije, međutim, mogu se javiti čak i kao rezultat rukovanja ili prilikom udisanja pare tijekom kuhanja škampi (tada se najčešće javljaju respiratorni simptomi). Ulje ili umaci u kojima su se kuhali ili pekli škampi također može izazvati reakcije, pa stoga neki izbjegavaju azijske restorane gdje su škampi čest sastojak jela. Obično je za izazivanje alergijske reakcije potrebno pojesti jedan škamp, a neke će osobe reagirati i na znatno manje količine.

Križne reakcije

O križnim alergijskim reakcijama već je bilo riječi na Zdravoj Kravi, pročitaj ovdje. Radi se o situacijama kada jedna vrsta alergije potiče drugu, a u slučaju ljuskara je poznato da čak 75% osoba koje su alergične na jednu vrstu ljuskara (npr. škampe, jastoga ili rakovicu) reagira i na drugu vrstu. Moguće su i križne reakcije između ljuskara i školjki, primjerice kamenica ili Jakobovih kapica. Dobra vijest je da uglavnom nisu primijećene križne reakcije između ljuskara i riba.

Liječenje

Za osobe kojima je potvrđena alergija na škampe ili bilo koju drugu vrstu ljuskara, jedina uspješna terapija je izbjegavanje tih namirnica. Budući da su potrebne vrlo male količine za izazivanje reakcije, potrebno se strogo pridržavati restrikcija. Osim što treba izbjegavati cjelovite namirnice, potrebno je i detaljno čitanje deklaracija koje sada zbog obvezne zakonske regulative imaju naznačene alergene koje mogu sadržavati. Stoga, ako ste u maloj skupini osoba s alergijom na škampe, dobro čitajte deklaracije prehrambenih proizvoda i dodataka prehrani kako se ne biste neugodno iznenadili.

Pročitaj koje namirnice je bolje ne kupovati.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.