Istraživanje obavljeno u časopisu Journal of Medicinal Food pokazalo je da antioksidativna svojstva sezama, posebice sezamovo ulje, imaju značajan učinak na oksidativni stres, a samim time i na ljudsko zdravlje. Rezultati su pokazali da su, nakon konzumacije sezama, u osoba bile povišene razine antioksidansa, a smanjen oksidativni stres, pogotovo u osoba s hipertenzijom i dijabetesom tipa 2
Smanjuje oksidativni stres
Znanstvenici su objavili dokaze koji govore o utjecaju konzumiranja sezama i proizvoda od sezama na markere oksidativnog stresa u osoba s visokim krvnim tlakom, povišenim koncentracijama kolesterola u krvi i dijabetesom tipa 2. Rezultati su pokazali da su, nakon konzumacije sezama, u osoba bile povišene razine antioksidansa, a smanjen oksidativni stres, pogotovo u osoba s hipertenzijom i dijabetesom tipa 2.
Također, nove pretkliničke studije pokazuju i potencijalni pozitivni učinak sezamovog ulja na prevenciju ateroskleroze. Autori zaključuju da su potrebna daljnja istraživanja kako bi se utvrdio potencijalni pozitivni učinak konzumacije sezama u različitim populacijama.
Izvor: Medical News Today