Hrana 03. srpnja 2013.

Semafori na hrani za sigurnu kupnju

Povecalo
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Ako na etiketi određene namirnice vidiš crvenu boju to znači da proizvod sadrži visoke količine zasićenih masti, šećera, soli i da bi trebalo maksimalno ograničiti konzumaciju takve hrane. Žuta točka otkriva umjereni sadržaj određenog nutrijenta i govori o prihvatljivom sastavu proizvoda, iako ne bi bilo loše potražiti drugi brend proizvoda koji možda na tom mjestu ima zelenu točku

Sustav semafora kako se naziva takvo obilježavanje proizvoda moglo bi pomoći u kontroli prekomjerne tjelesne mase. S obzirom na njegovu jednostavnost, može se očekivati da će se sustav semafora proširiti i Europskom Unijom, pa tako i Hrvatskom. Prekomjerna tjelesna masa i pretilost svjetski su problem epidemijskih razmjera i procjenjuje se da će do 2050. godine, ako se ništa ne poduzme, 9 od 10 odraslih i 2/3 djece imati problema sa suvišnim kilogramima. Jedan od čimbenika koji pridonosi epidemiji pretilosti je nepravilna prehrana odnosno pretjerani unos ukupnih i zasićenih masti, ali i šećera i soli.

Idealna hrana je ona s četiri zelene točke

Idealno je, naravno, da se na pakiranju nalaze 4 zelene točke, a najgori izbor je kupovina proizvoda s 4 crvene točke. Realnost je takva da ćeš se na pakiranju najčešće susretati s mješavinom boja, pa za zdraviji izbor biraj proizvode koji sadrže više zelenih i žutih točaka, a minimalan broj crvenih. Deklaracije će uz boje semafora sadržavati i sadržaj masti, zasićenih masti, soli i šećera u gramima po serviranju te ponekad energetsku vrijednost serviranja proizvoda.

Deklariranje putem semafora trenutno funkcionira na dobrovoljnoj bazi i za sada su ga prihvatili veliki proizvođači i maloprodajni lanci u Ujedinjenom Kraljevstvu. Neke kompanije poput Nestlea, Kellogg's-a i Krafta, pak, koriste kompleksniju kombinaciju semafora i postotka GDA (Guideline Daily Amounts). S obzirom na njegovu jednostavnost, može se očekivati da će se sustav semafora proširiti i Europskom Unijom, pa tako i Hrvatskom.

Prednosti i mane sustava semafora

Semafori su dosad najjednostavniji i najbrži sustavi za otkrivanje nutritivne vrijednosti proizvoda i velika pomoć potrošačima u zdravijem izboru. Omogućuju i laku usporedbu među sličnim proizvoda. Sustav je osobito koristan pri odabiru gotove i procesirane hrane poput sendviča, gotovih jela, žitarica za doručak, suhomesnatih proizvoda koji nerijetko sadrže visoke količine prikrivene masti, soli i šećera.

Jedna od najvećih mana sustava semafora je njegova dobrovoljnost. Proizvođači za sada nisu zakonski obvezni usvojiti ga što znači da će većina proizvoda bogatih mastima, šećerima i solju vrlo vjerojatno biti bez njega. Također, da bi takvo deklariranje funkcioniralo potrebno je usvojiti jednoznačne kriterije deklariranja što trenutno nije slučaj. Proizvodi se primjerice razlikuju u serviranjima pa usporedba proizvoda može postati izazov. Nažalost, jedna od vrlo bitnih informacija: energetska vrijednost nije označena jednom od tri boje semafora što je za mnoge veliki nedostatak.

Ako voliš žitne pločice pročitaj koje su najzdravije

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.