Kupovne muesli i voćni jogurti često znaju biti dodatno zaslađeni i prepuni pojačivača okusa. Tko ne bi želio domaće muesli i voćni jogurt za koje je siguran da nema aditiva ni šećera? Donosim ti isprobani recept za domaće hrskave muesli s mirisom cimeta i voćni jogurt od šumskog voća i banane
Muesli bez aditiva i šećera
Kada sam doznala da imam sindrom inzulinske rezistencije te da u potpunosti moram promijeniti prehranu shvatila sam da mnoge stvari koje se često etiketiraju kao 'zdrave' neću moći konzumirati jer sadrže velike količine rafiniranih šećera. Tako je bilo i s mueslima. Nakon promjene prehrane na jelovniku su mi se nekoliko puta tjedno nalazile zobene pahuljice čiji okus mi je vrlo brzo dosadio pa sam odlučila istražiti i pronašla sam mnogo recepata za domaće muesli. Većina recepata sadržavala je ili med ili agavin sirup kao zaslađivač, a s obzirom na to da su mi i ta dva sastojka zabranjena morala sam prilagoditi recept te sam iskombinirala nekoliko njih. Donosim ti svoj isprobani recept za domaće muesli bez šećera i aditiva.
Kao što sam već navela, zabranjeni su mi svi rafinirani šećeri pa sam iz svog jelovnika morala izbaciti i kupovne voćne jogurte. A što bolje odgovara domaćim mueslima od voćnog jogurta? Donosim ti i recept za domaći jogurt od šumskog voća i banane bez šećera.
Domaće muesli
Sastojci:
- 500 g sitnih zobenih pahuljica
- 100 g lješnjaka
- 100 g badema
- 2 šake listića kokosa
- šaka lanenih sjemenki
- sjemenke iz jedne mahune vanilije
- 2 žlice kokosova ulja
- 5 žlica vode
- 2 žličice cimeta
- žličica klinčića
Priprema:
- Zagrij pećnicu na 180 stupnjeva te krupnije nasjeckaj bademe i lješnjake.
- U šalici izmiješaj vodu, otopljeno kokosovo ulje, sjemenke vanilije, cimet i klinčić.
- U veću zdjelu stavi sve preostale sastojke i dodaj im nasjeckane bademe i lješnjake. Zatim dodaj mješavinu vode, ulja i začina te sve dobro promiješaj.
- Papir za pečenje stavi u veliki protvan i po papiru raširi smjesu. Ako ti je sloj predebel, pola odvoji i ispeci u drugoj turi.
- Muesli peci od 20 do 30 minuta. Za vrijeme pečenja nekoliko puta promiješaj muesli kako bi se svi dijelovi ravnomjerno zapekli.
- Nakon što su muesli gotovi pohrani ih u neku hermetički zatvorenu posudu kako bi im sačuvala svježinu i hrskavost.
Savjet: Ako nemaš problema s povišenim šećerom u muesli možeš dodati 5 žlica meda kako bi ih zasladila, a možeš dodati i krupnije sjeckanu tamnu čokoladu ili suho voće po izboru.
Jogurt od šumskog voća
Sastojci:
- 2 čašice jogurta
- 2 šake šumskog voća
- pola prezrele banane
Priprema:
Sa štapnim mikserom ili u blenderu usitni šumsko voće i bananu te dodaj jogurt i miksaj dok se ne sjedini. Posluži s finim domaćim mueslima.
Dobar tek!
Izradi domaću verziju rafaello kuglica.