Sandra Mirković poslala nam je recept za šarenu proljetnu proteinsku salatu s kvinojom kojeg je redakcija Zdrave Krave odabrala za novi recept tjedna. Ovaj recept je posljednji u ovogodišnjoj sezoni "Kuhaj u ritmu proljeća", a uskoro ćemo na našim stranicama objaviti pobjednicu ovosezonske akcije
Kuharica proljeća 2013. čiji recept osvoji najviše bodova osvojit će vrijednu nagradu iz KitchenAid linije, Food Processor.
Sastojci:
za 4 osobe
- 150 g kvinoje
- 400 g čistog goveđeg, junećeg ili pilećeg kuhanog mesa
- 2 velike rajčice
- 2 krastavca
- 3 mlada luka
- 200 g kukuruza šećerca
- 3 jaja
- 100 grama mladog sira
- pola vrećice Omegol veganske majoneze
- žlica senfa
- maslinovo ulje
- limunov sok
- sol, papar
- svježi bosiljak
Priprema:
- Prvo stavi kuhati juhu s mesom, to će potrajati, ovisno kako kuhaš juhu i u kojem loncu. Najbolje je staviti meso i korjenasto povrće u express lonac. Kada je meso kuhano, ostaviti ga da se ohladi.
- Zakuhaj vodu za kvinoju - 3 puta više vode od količine kvinoje, a kvinoju u cjedilu dobro operi pod mlazom vruće vode kako bi isprala gorčinu. Kada voda zakuha, ubaciti kvinoju, malo posoliti i kuhati 20-ak minuta na laganoj vatri.
- U drugoj posudi skuhaj tvrdo kuhana jaja.
- Dok se kvinoja i jaja kuhaju, operi i nareži povrće i meso na kockice i kolutiće i stavi sve u jednu veliku zdjelu u kojoj ćeš moći sve fino izmiješati.
- Kvinoju kada je kuhana ocijedi, ako nije upila svu vodu, i ubaci u veliku zdjelu. Jaja očisti i nareži na kockice i isto ubaci u zdjelu. Dodaj kukuruz i naribaj sir preko svega. Začini po želji s navedenim sastojcima, ili malo izmijeni, ovisno s čim voliš začinjavati i koliko. Dobro izmiješaj salatu i dobar tek!
Komentar Zdrave Krave: Sandrina proteinska salata je zdrav i zasitan obrok. Kad se već odlučila za majonezu dobro je da je odabrala vegansku, jer je u salati već dovoljno namirnica životinjskog podrijetla. Ako ti neki sastojci ne odgovaraju slobodno pusti mašti na volju, jer su kvinoja i povrće izvrsna podloga za razne kombinacije.