Ulje konoplje možeš kvalitetno iskoristiti u svakodnevnoj prehrani i osigurati si vrijedan izvor omega 6 i 3 esencijalnih masnih kiselina. Donosimo ti recept od integralne tjestenine, slanutka, kiselih krastavaca, mrkve, crvenog luka i ulja konoplje
Nutricionistica Jasmina Vrbanec, na demonstracijskoj radionici 'Jela od konoplje' u organizaciji EKOZONE, istaknula je sljedeće: ''Nepravda koja se sustavno nanosila jednoj od najstarijih i najkorisnijih biljaka poznatih čovjeku tek se u posljednje vrijeme počela ispravljati. Ulje konoplje sadrži idealan (3:1) omjer omega 6 i 3 esencijalnih masnih kiselina, pomaže pri regulaciji krvnog tlaka i razine kolesterola u krvi, a također je i izvrstan izvor vitamina E (100-150 mg/100 g).“ Više o Ekozona ulju od konoplje, pročitaj ovdje.
Sastojci:
- 1 i pol šalica kuhanog EKOZONA slanutka
- 2 šalice EKOZONA kuhane penne tjestenine
- 1 šalica kiselih krastavaca narezanih na kockice
- 1 šalica mrkve
- 1 crveni luk narezan na tanke polumjesece
- prstohvat soli, malo maslinovog ulja jabučnog octa
- 1 vezica peršina ili svježeg bosiljka
Preljev za salatu:
- 300 gr kuhanog EKOZONA slanutka
- 4-5 žlica tahinija (namaz od sezama)
- 4-5 režnjeva češnjaka
- 1,5 dcl soka od limuna
- 3 jušne žlice EKOZONA ulja od konoplje
Priprema: Tjesteninu kuhati u slanoj vodi oko 7 minuta. Slanutak namočiti preko noći i kuhati u ekspres loncu 45 min -1 h, s malom količinom soli. Ohlađenu tjesteninu i slanutak pomiješati sa sitno nasjeckanim kiselim krastavcima, blanširanom mrkvom izrezanom na kolutiće te kolutićima svježe isjeckanog luka. Salatu začini uljem octom i soli. Dodaj preljev čije sastojke si prethodno izmiksala štapnim mikserom.
Prije serviranja salatu možeš ukrasiti svježim bosiljkom, posuti prženim EKOZONA sezamom ili naribati sir.
Dobar tek!