Rižoto s lignjama dobro je poznato jelo u svakom kućanstvu. Marinela ti ga predlaže zato jer je ukusno, brzo se priprema te spada u kategoriju ekonomičnijih jela. Nije potrebno kupiti puno lignji kako bi se njihov gušt zadržao u rižotu, a uz dodatak riže jelo će te sigurno zasititi
Jako volim lignje. A kada im je sezona, onda obavezno pripremim barem nekoliko jela s njima.
Nema bolje od svježe jadranske lignje, pa u ribarnici nikad ne propuštam priliku. Naravno da su i jeftinije kada im je sezona pa si ih tada mogu i češće priuštiti. Ipak moramo paziti koliko trošimo pa stoga nastavljam i u 2012. godini sa prijedlozima za jeftina jela.
Rižoto s lignjama je kao obrok vrlo ekonomičan. Nije potrebno kupiti puno lignji kako bi se njihov gušt zadržao u rižotu, a uz dodatak riže jelo će te sigurno zasititi.
Isprobaj recept za rižoto s jadranskim lignjama!
Sastojci za 2 osobe
- 300 g svježih jadranskih lignji
- 150 g riže arborio
- 1 dl bijelog vina
- maslinovo ulje
- sol, papar
- 1 žlica maslaca
- 1 žlica soka od limuna
Za povrtni temeljac
- 1 poriluk
- 1 luk
- 2 mrkve
- 2 lovorova lista
Čitaj dalje i saznaj kako od ovih sastojaka s guštom pripremiti rižoto sa lignjama.
Priprema s guštom- Stavi kuhati temeljac. U oko 2 litre vode kuhaj mrkvu, luk i
poriluk, lovorov list. Bitno je da svi sastojci budu pokriveni vodom.
Temeljac nemoj soliti. Kuhaj na laganoj vatri i povremeno pažljivo
skidaj uz pomoć žlice prljavštinu koja se skuplja na površini. Kuhaj oko
45 minuta.
- Nožem odvoji krakove od ostatka lignje. Laganim
povlačenjem glave lignje izvuci probavu i prozirni listić. Isperi pod
vodom i ostavi da se dobro ocijede te ako nisu skroz suhe, posuši ih papirnatim ručnikom. Izreži na ploške debljine oko 5 mm.
- Kad radiš
rižoto uvijek pazi da ostane al dente po završetku kuhanja jer se riža i
kasnije, nakon skidanja s vatre a dok je pripremaš za serviranje, od akumulirane topline može prekuhati!
- Na 2 žlice
maslinovog ulja kratko poprži rižu i dodaj joj bijelo vino. Kad vino
potpuno ispari dodaj povrtni temeljac u količini dovoljnoj da pokrije
rižu i češće miješaj. Temeljac dolijevaj nekoliko puta dok riža ne bude
kuhana al dente. Dodaj soli po želji. Dok se kuha rižoto ne pokrivaj ga
poklopcem, cilj je da sav temeljac ispari i upije ga riža.
- Kad je
rižoto napola gotov poprži lignje na nekoliko žlica maslinovog ulja, na
laganoj vatri, ne duže od dvije, tri minute ovisno o veličini lignji (pazi kako ne bi
postale gumene)!
- Kad je rižoto pri kraju dodaj mu lignje i
deglaziraj tavu na kojoj su se pekle s malo temeljca te i to dodaj u
rižoto (pazi samo da ne pretjeraš s količinom tekućine da se rižoto ne
prekuha)
- Kad je rižoto al dente dodaj jednu žlicu maslaca i jednu žlicu limuna i dobro promiješaj.
- Serviraj na tanjure. Posluži odmah.
- Stavi kuhati temeljac. U oko 2 litre vode kuhaj mrkvu, luk i poriluk, lovorov list. Bitno je da svi sastojci budu pokriveni vodom. Temeljac nemoj soliti. Kuhaj na laganoj vatri i povremeno pažljivo skidaj uz pomoć žlice prljavštinu koja se skuplja na površini. Kuhaj oko 45 minuta.
- Nožem odvoji krakove od ostatka lignje. Laganim povlačenjem glave lignje izvuci probavu i prozirni listić. Isperi pod vodom i ostavi da se dobro ocijede te ako nisu skroz suhe, posuši ih papirnatim ručnikom. Izreži na ploške debljine oko 5 mm.
- Kad radiš rižoto uvijek pazi da ostane al dente po završetku kuhanja jer se riža i kasnije, nakon skidanja s vatre a dok je pripremaš za serviranje, od akumulirane topline može prekuhati!
- Na 2 žlice maslinovog ulja kratko poprži rižu i dodaj joj bijelo vino. Kad vino potpuno ispari dodaj povrtni temeljac u količini dovoljnoj da pokrije rižu i češće miješaj. Temeljac dolijevaj nekoliko puta dok riža ne bude kuhana al dente. Dodaj soli po želji. Dok se kuha rižoto ne pokrivaj ga poklopcem, cilj je da sav temeljac ispari i upije ga riža.
- Kad je rižoto napola gotov poprži lignje na nekoliko žlica maslinovog ulja, na laganoj vatri, ne duže od dvije, tri minute ovisno o veličini lignji (pazi kako ne bi postale gumene)!
- Kad je rižoto pri kraju dodaj mu lignje i deglaziraj tavu na kojoj su se pekle s malo temeljca te i to dodaj u rižoto (pazi samo da ne pretjeraš s količinom tekućine da se rižoto ne prekuha)
- Kad je rižoto al dente dodaj jednu žlicu maslaca i jednu žlicu limuna i dobro promiješaj.
- Serviraj na tanjure. Posluži odmah.
Zdravo guštaj!
Tvoja Marinela