Čičoka potječe iz Sjeverne Amerike, ali danas se uzgaja diljem svijeta. Prvotno je imala isključivo botaničku ulogu, no sredinom 18. stoljeća gomolj čičoke počinje se upotrebljavati i u prehrani. Iako je vizualno neprivlačan, u sebi krije pravo bogatstvo hranjivih sastojaka.
Biljka čičoka ili divlji krumpir ubraja se u porodicu glavočika. Prepoznatljiva je po velikim žutim cvjetovima, a njezina stabljika može doseći i do 3 metra visine. Američki Indijanci uzgajali su je i prije dolaska Europljana. Njihovim dolaskom počinje se širiti i na ostale dijelove svijeta, a danas je najraširenija u Južnoj Americi, Europi i Australiji.
Blagodati korijena čičoke
Odlikuje ga vrlo niska kalorijska vrijednost, dok istovremeno sadrži brojne korisne tvari, poput kalija, fosfora, kalcija, magnezija i željeza te vitamina A, B, C i D.
Voće iz bijele skupine smanjuje rizik od moždanog udara
Gomolj čičoke sadrži inulin, kojeg organizam pretvara u fruktozu. Zahvaljujući tome, čičoka ne podiže razinu glukoze u krvi. Koristi se također u prevenciji i liječenju reumatskih bolesti, poput kostobolje i artritisa.
Ima snažno antibakterijsko, antioksidativno i diuretsko djelovanje, a na glasu je i kao veliki afrodizijak. Jača imunitet, štiti srce i pomaže u prevenciji zloćudnih crijevnih bolesti. Primjenjuje se i za ublažavanje simptoma alergije te prevenciji i liječenju anemije.
Bogat je vlaknima i proteinima, zbog čega organizmu daje energiju, ubrzava rad metabolizma i potiče sagorijevanje masti. Ako želiš smršavjeti, krumpir možeš zamijeniti čičokom i tako pridonijeti uklanjanju viška masti iz tijela.
Salata s čičokama i crvenim lukom
- 10 gomolja čičoke srednje veličine
- 2 žlice maslinova ulja
- ružmarin
- 1 veliki crveni luka
- 2 žlice octa
- 2 šake zelen salate
- šaka naribanog parmezana
Za pripremu dresinga:
- 1/2 čajne žličice senfa
- 1/2 čajne žličice meda
- 2 žlice octa
- 8 žlica maslinova ulja
Oguli čičoke, prereži ih na pola i stavi kuhati 7-10 minuta. Ocijedi ih, ostavi da se posuše nekoliko minuta i zatim stavi u pleh za pečenje, zajedno s maslinovim uljem i ružmarinom. Po želji možeš dodati i druge začine. Peci u prethodno zagrijanoj pećnici na 180° dok rubovi ne otvrdnu i potamne (obično 25-30 minuta).
Ove namirnice snažno čiste tijelo iznutra
Za to vrijeme očisti i nareži luk na tanke ploškice. Uzmi drugi pleh, stavi u njega papir za pečenje i zatim posloži luk. Prelij ga octom, začini po želji i stavi u pećnicu. Možeš ga peći istovremeno s čičokama jer mu je potrebno svega desetak minuta i pazi da ga izvadiš na vrijeme kako rubovi ne bi zagorjeli.
Za pripremu dresinga jednostavno pomiješaj sve sastojke tako da dobiješ homogenu smjesu. Možeš dodati i žlicu do dvije vode kako bi dresing bio kompaktniji i malo rjeđi.
Za konačnu pripremu salate na dno posude složi listove zelene salate, zatim pečeni luk, pečene čičoke i na kraju prelij dresingom. Na vrh dodaj malo ribanog parmezana.
Dobar tek!