Ovu neodoljivu tortu koja podsjeća na crveni baršun moraš barem jedno probati, ali i napraviti. U receptu koju donosimo tajni sastojak je čokolada, uz koju ova popularna torta postaje još bolja.
Ako se pitaš čemu ova torta može zahvaliti svoj spektakularan naziv? Riječ je o dodatku crvene jestive boje koja se stavlja u biskvit čime se isti pretvara u crveno, baršunasto blaženstvo! Vjerujemo kako ćeš ovom tortom oduševiti ukućane i goste.
Sastojci:
Biskvit
- 2 i pol šalice glatkog brašna
- 1 žličica soli
- 1/4 šalice kakao praha
- 1 i pol šalica šećera
- 1 i pol šalica kokosovog ulja (sobne temperature)
- 2 jaja
- 1/4 šalice crvene jestive boje
- 1 žličica ekstrakta vanilije
- 1 šalica mlaćenice (možete ju zamijeniti šalicom mlijeka s malo limunova soka)
- 1 i pol žličica sode bikarbone
- 2 žličice bijelog octa
- Maslac za podmazivanje kalupa (ili koristi papir za pečenje)
Krema
- 230 g maslaca
- 340 g krem sira (primjerice mascarpone)
- 4 šalice mljevenog šećera (oko 450 g, no možete i smanjiti količinu šećera)
- 3/4 žličice ekstrakta vanilije
Priprema:
- Zagrijati pećnicu na 180 stupnjeva.
- Podmazati dobro kalup za tortu maslacem te ga pobrašniti da brašno prekrije sve rubove; istresti višak brašna
- U manjoj posudi, pomiješati brašno, sol i kakao.
- Pomiješati šećer i ulje (1 1/2 šalica šećera) te ih izmiksati dok se smjesa ne ujednači pa dodati jaja, jedno po jedno i stalno miksati na srednjoj brzini. Dodati boju i ekstrakt vanilije i stalno miksati. Usipati smjesu brašna i kakaa i mlaćenicu te i dalje miksati, ali smanjiti brzinu.
- U maloj posudici, pomiješati sodu bikarbonu i ocat (reagirat će pa uzmi dovoljno veliku posudu da ne iskipi van) i dodati smjesi koju miksamo. Podijeliti dobivenu smjesu na 2 ili 3 dijela, ovisno koliko želiš biskvita, odnosno, dijelova. Svaki dio peći 30 - 35 minuta - dok zabodena čačkalica ne izađe čista iz sredine biskvita.
- Pečen biskvit ostaviti u kalupu 5 minuta da se ohladi pa ga onda izvaditi i pustiti da se ohladi do kraja.
- Pripremiti kremu dok se biskvit hladi: izmiksati maslac i mascarpone dok se sasvim ne izjednače (2 - 3 minute) pa dodavati postupno šećer (šalicu po šalicu) i ekstrakt vanilije i miksati dok ne postane glatko.
- Ohlađene biskvite premazati kremom podijeljenom na 3 - 4 dijela (ovisno koliko biskvita je napravljeno) te i cijelu tortu potom premazati kremom.
- Posluži nakon blagdanskog ručka i oduševi sve ovom jednostavnom, a ukusnom tortom!