Kombinirali smo, oduzimali i dodavali, sve dok nismo dobili savršen omjer sočnog biskvita, fine kreme od čokolade i kokosa. Donosimo vam ultimativni recept za čupavce!
Sočan biskvit, bogat čokoladni preljev i na kraju – kokos u svom najboljem izdanju, upravo su takvi ovi čupavci. Uzmite si vremena za svaki dio pripreme kako biste na kraju uživali u najfinijim mekim kokos zalogajima.
Od ostatka smjese možete pripremiti zdraviju varijantu ovog svevremenskog kolača - čokoladne kuglice. Samo pomiješajte ostatke, dodajte im zobene pahuljice i oblikujte okruglice. Uvaljati ih možete u kokos ili kakao u prahu te ih poslužiti za doručak ili kao zdraviji desert.
Za pripremu biskvita bit će vam potrebno:
- 4 žlice mekog brašna
- 4 žlice oštrog brašna
- 4 žlice šećera
- 6 jaja
- 5 žlica ulja
- 5 žlica vode
- 1 vrećica praška za pecivo
- 1 vrećica vanilin šećera
- Malo limunove korice
Za pripremu čokoladnog umaka bit će vam potrebno:
- 300 g tamne čokolade
- 150 g maslaca
- 350 ml mlijeka
- 1 žličica ruma
- 3 šalice kokosa
Priprema:
Najprije odvojite žumanjke od bjelanjaka. Žumanjke pjenasto istucite sa šećerom, vanilin šećerom i malo limunove korice. Dodajte ulje i vodu i pomiješajte. Dodajte brašno i prašak za pecivo, pa još jednom sve dobro pomiješajte. Dobivena smjesa ne smije imati grudice. Bjelanjke istucite u čvrsti snijeg, pa ih laganim pokretima umiješajte u smjesu od žumanjaka.
Pećnicu zagrijte na 180 stupnjeva. Smjesu prebacite u posudu za pečenje i pecite oko 25 minuta do pola sata. Biskvit je gotov kada u njega možete ubosti čačkalicu, a ona izađe čista. Dok se biskvit peče, pripremite čokoladni umak u koji ćete umakati biskvit. Najprije kratko zagrijte mlijeko, dodajte mu čokoladu, maslac i malo ruma. Kuhajte dok se svi sastojci ne otope i povežu. Maknite s vatre pa kratko ohladite.
Biskvit narežite za kockice. Svaku kockicu umočite u čokoladni umak, a odmah zatim u kokos. Ponavljajte dok ne ostanete bez biskvita.