Ana Mihalić, autorica je veganske kuharice "Zelena jela za plavo more" u kojima donosi neka klasična mediteranska jela u čijoj je originalnoj recepturi riba, a Mihalić je ribu zamijenila algama.
Ana Mihalić, autorica jela i fotografija, u predgovoru navodi da je ova kuharica nastala u želji da nas nadahne da i dalje uživamo u blagodatima mora kroz njegovo bilje, odnosno alge, kao i da mnoga jela možemo jednostavno prilagoditi tako da ne uključuju ribe i ostale živuće stanovnike voda: „Jela u ovoj kuharici nisu temeljena na ičijoj patnji i boli, već na zdravom povrću, žitaricama i mahunarkama. Osim navedenih sastojaka u svakom od recepata, glavni sastojci ove kuharice su ipak ljubav prema životu i životinjama, empatija, suosjećanje, etičnost i održivost postojanja.” Prijatelji životinja ustupili su nam recepte iz kuharice.
Sastojci:
- 1 velika tikvica
- sol
- papar
- alga nori nekoliko listova
- šalica brašna
- 1 1/2 šalica piva
- 1 žličica luka u prahu
- 1 žličica slatke mljevene paprike
- alge usitnjene (za blaži morski okus, dodati manje algi)
- ulje za prženje
Priprema:
- Tikvicu narezati na pet do šest ploški, posoliti ploške sa svih strana i ostaviti 15 minuta.
- Umiješati smjesu brašna, začina i piva koje se dodaje lagano miješajući.
- Ploške tikvice zamotati u algu nori, odrezanu tako da odgovara veličini tikvice, i dopustiti da se alga zalijepi za tikvicu.
- Tikvice umočiti u tijesto i pržiti na ulju dok ne dobije boju.