Hrana Zdravi recepti 20. srpnja 2020.

Morska pogača a la Komiža s jednim posebnim sastojkom

Foto: Ana Mihalić
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Ana Mihalić, autorica je veganske kuharice "Zelena jela za plavo more" u kojima donosi neka klasična mediteranska jela u čijoj je originalnoj recepturi riba, a Mihalić je ribu zamijenila algama.

Prijatelji životinja u sklopu kampanje „Poštujmo naše more” koju su pokrenuli u suradnji s međunarodnom organizacijom Eurogroup for Animals, vodećom organizacijom za dobrobit životinja na razini Europske unije, objavili su kuharicu "Zelena jela za plavo more" s 14 veganskih morskih recepata.

Morska pašteta, tjestenina s tofuom i povrćem à la tuna, riblji paprikaš bez riba, gljive à la brodet, krumpir à la bakalar, mrkva kao dimljeni losos, tikvica u morskom plaštu, tofu i čips, morski štapići od artičoka, morski burgeri od jackfruita s grahom, sendvič od hladne slanutkove salate à la tuna, pesto, veganski suši i morska pogača à la Komiža recepti su koji će svima pobuditi tek.

Ana Mihalić, autorica jela i fotografija, u predgovoru navodi da je ova kuharica nastala u želji da nas nadahne da i dalje uživamo u blagodatima mora kroz njegovo bilje, odnosno alge, kao i da mnoga jela možemo jednostavno prilagoditi tako da ne uključuju ribe i ostale živuće stanovnike voda: „Jela u ovoj kuharici nisu temeljena na ičijoj patnji i boli, već na zdravom povrću, žitaricama i mahunarkama. Osim navedenih sastojaka u svakom od recepata, glavni sastojci ove kuharice su ipak ljubav prema životu i životinjama, empatija, suosjećanje, etičnost i održivost postojanja.” Prijatelji životinja ustupili su nam recepte iz kuharice.

Alge_Wakame1 Možda te zanima... Tajni sastojak za mršavljenje: alge Dijeta

Morska pogača a la Komiža

Sastojci

  • oštro brašno 800 g
  • suhi kvasac 1 vrećica
  • voda 500 ml vode (polako dodavati koliko je potrebno)
  • sol 3 žličice
  • maslinovo ulje 5 žlica
  • luk 2 srednje velika luka
  • češnjak 5 režnjeva
  • alge usitnjene 1 žličica (za jači morski okus dodati više algi)
  • suhe rajčice 3
  • papr prema želji
  • origano (ili drugi začini) prema želji.
Možda te zanima... Foto vodič: Izradi svoj kvas i kruh s hrskavom koricom koji ne pada teško na želudac Hrana

Priprema

  • Pomiješati brašno sa suhim kvascem. Dodati sol te zatim vodu i maslinovo ulje. Nekoliko minuta mijesiti tijesto pa ga ostaviti na toplome mjestu da se diže dok ne naraste barem dvostruko. Ova količina tijesta namijenjena je za posudu za pečenje koja je maksimalne širine pećnice.
  • Za nadjev pirjati luk, a zatim dodati usitnjeni češnjak, narezane rajčice i alge. Dodati papar, origano ili druge začine.
  • Zagrijati pećnicu na 190 stupnjeva C.
  • Kada se tijesto diglo, ponovno ga premijesiti i podijeliti na dva nejednaka dijela. Veći dio razvaljati i staviti na papir za pečenje na dno plitke posude za pečenje.
  • Nadjev rasporediti po tijestu.
  • Drugi dio tijesta razvaljati i postaviti preko nadjeva.
  • Donji dio tijesta uvrnuti preko gornjeg i, ako je potrebno, s malo vode zalijepiti gornje i donje tijesto i utisnuti vilicom. Vilicom izbosti površinu kako tijesto ne bi previše naraslo tijekom pečenja.
  • Premazati maslinovim uljem.
  • Peći u vrućoj pećnici oko 45 minuta.

 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.