Tučeni bjelanjci koji se lagano stave u tijesto dat će ovoj torti potrebnu visinu, dok će ju žumanjci učiniti bogatom i nježnom. Obavezno koristi potpuno čistu zdjelu i miješaj pjenjačom kada tučeš bjelanjke. Ako bjelanjci dođu u dodir s masnoćom neće biti prozračni i laganio.
Sastojci:
Biskvit:
- 3/4 šalice integralnog brašna
- 3/4 šalica oštrog brašna
- 2/3 šalice šećera
- 3 žlice maka
- 1 žlica praška za pecivo
- 1/2 žličice soli
- 1 šalica mlijeka smanjene masnoće
- 1/2 šalice ulja kanole
- 7 jaja
- 2 žlice limunove korice
- 1 žlica ekstrakta vanilije
Glazura:
- 3/4 šalice šećera u prahu
- 1 žličica limunove korice, plus još za ukras
- 4 žličice limunovog soka
Priprema:
- Zagrij pećnicu na 175 stupnjeva.
- Pomiješaj dvije vrste brašna, 1/3 šalice šećera, mak, prašak za pecivo i sol u velikoj zdjeli. U drugoj posudi umuti mlijeko, ulje, žumanjke, dvije žlice limunove korice i vaniliju.
- Bjelanjke miksaj električnim mikserom, najbolje u samostojećem mikseru s pjenjačom, dok ne postanu pjenasti i mikser ne ostavi trag u njima, minuta do tri. Polako dodaj preostalu 1/3 šalice šećera i nastavi miksati dok bjelanjci ne postanu sjajni i ne zadrže meki vrh kada podigneš mikser, još dvije do tri minute.
- Napravi udubljenje u sredini suhih sastojaka i ulij mokre sastojke te ih promiješaj gumenom lopaticom da se sve sjedini. Umiješaj nekoliko velikih žlica bjelanjaka. Dodaj ostatak bjelanjaka i lagano miksaj dok se dobro ne sjedine. Smjesu prelij u posudu za kuglof s dnom koji se može ukloniti.
- Peci kolač dok ne dobije blijedo zlatno smeđu boju i ne ostane udubljenje kada ga ubodeš u sredinu, 40 do 50 minuta. Ohladi ga naopačke u posudi na rešetki, oko dva sata. Kad se ohladi, prođi nožem po stranicama posude i dnu kako bi izvadila kolač
- Neposredno prije posluživanja u manjoj posudi umuti šećer, limunovu koricu i limunov sok. Prelij tortu glazurom i po želji ukrasi ju s još limunove korice.
Neglaziranu tortu možeš čuvati u hermetički zatvorenoj posudi na sobnoj temperaturi do dva dana.