Hrana 15. travnja 2022.

Prozračni kuglof s limunom i makom

Kuglof d limunom i makom
Foto: shutterstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Tučeni bjelanjci koji se lagano stave u tijesto dat će ovoj torti potrebnu visinu, dok će ju žumanjci učiniti bogatom i nježnom. Obavezno koristi potpuno čistu zdjelu i miješaj pjenjačom kada tučeš bjelanjke. Ako bjelanjci dođu u dodir s masnoćom neće biti prozračni i laganio.

Sastojci:

Biskvit:

  • 3/4 šalice integralnog brašna
  • 3/4 šalica oštrog brašna
  • 2/3 šalice šećera
  • 3 žlice maka
  • 1 žlica praška za pecivo
  • 1/2 žličice soli
  • 1 šalica mlijeka smanjene masnoće
  • 1/2 šalice ulja kanole
  • 7 jaja
  • 2 žlice limunove korice
  • 1 žlica ekstrakta vanilije

Glazura:

  • 3/4 šalice šećera u prahu
  • 1 žličica limunove korice, plus još za ukras
  • 4 žličice limunovog soka
Možda te zanima... Pinca s grožđicama i narančinom koricom bez jaja Hrana

Priprema:

  1. Zagrij pećnicu na 175 stupnjeva.
  2. Pomiješaj dvije vrste brašna, 1/3 šalice šećera, mak, prašak za pecivo i sol u velikoj zdjeli. U drugoj posudi umuti mlijeko, ulje, žumanjke, dvije žlice limunove korice i vaniliju.
  3. Bjelanjke miksaj električnim mikserom, najbolje u samostojećem mikseru s pjenjačom, ​​dok ne postanu pjenasti i mikser ne ostavi trag u njima, minuta do tri. Polako dodaj preostalu 1/3 šalice šećera i nastavi miksati dok bjelanjci ne postanu sjajni i ne zadrže meki vrh kada podigneš mikser, ​​još dvije do tri minute.
  4. Napravi udubljenje u sredini suhih sastojaka i ulij mokre sastojke te ih promiješaj gumenom lopaticom da se sve sjedini. Umiješaj nekoliko velikih žlica bjelanjaka. Dodaj ostatak bjelanjaka i lagano miksaj dok se dobro ne sjedine. Smjesu prelij u posudu za kuglof s dnom koji se može ukloniti.
  5. Peci kolač dok ne dobije blijedo zlatno smeđu boju i ne ostane udubljenje kada ga ubodeš u sredinu, 40 do 50 minuta. Ohladi ga naopačke u posudi na rešetki, oko dva sata. Kad se ohladi, prođi nožem po stranicama posude i dnu kako bi izvadila kolač
  6. Neposredno prije posluživanja u manjoj posudi umuti šećer, limunovu koricu i limunov sok. Prelij tortu glazurom i po želji ukrasi ju s još limunove korice.

Neglaziranu tortu možeš čuvati u hermetički zatvorenoj posudi na sobnoj temperaturi do dva dana.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.