Hrana 04. lipnja 2011.

Ljetni rižoto od boba

006_2_1
1/2
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Lipanj je mjesec kad se može pronaći svježi bob, pa je sada pravo vrijeme da uživaš u njemu jer je najbolji i najsvježiji u sezoni. Rižoto s bobom je gotov za nešto manje od 40 minuta uključujući i čišćenje boba

Danas sam za tebe pripremila još jedan recept koji nije vremenski zahtjevan, a sigurna sam da će ti se svidjeti. Rižoto s bobom je gotov za nešto manje od 40 minuta uključujući i čišćenje boba.

Sastojci za 2 osobe

  • 200 g svježeg boba očišćenog od opne
  • 150 g riže arborio
  • maslinovo ulje
  • sol, papar
  • 1 žlica putra
  • 30 g grana padano sira

Za povrtni temeljac za rižoto:

  • 1 korijen peršina
  • 1 poriluk
  • 1 luk
  • 4 mrkve

Čitaj dalje i saznaj kako od ovih sastojaka s guštom pripremiti rižoto s bobom!

Priprema s guštom

  1. Stavi kuhati temeljac. U oko 2 litre vode kuhaj mrkvu, poriluk i luk. Temeljac nemoj soliti da ti rižoto ne bi na kraju ispao previše slan. Lakše ćeš dodati soli direktno u rižoto.
  2. Očisti bob od ljuske.
  3. U veliku posudu stavi da zakuha voda. Kad zakuha dodaj sol tako da voda bude slana kao more. Posuda za blanširanje povrća mora biti uvijek velika da omjer povrća u odnosu na vodu bude barem 1:4.
  4. U međuvremenu uz pomoć nožića odvoji opnu od boba.
  5. Svježi bob blanširaj oko šest do sedam minuta te ga zatim izvadi i uroni u hladnu vodu.
  6. Kad radiš rižoto uvijek pazi da ostane al dente po završetku kuhanja jer i kasnije kad riža više nije na vatri, a dok je pripremaš za serviranje ona se od akumulirane topline može prekuhati!
  7. Na 2 žlice maslinovog ulja kratko poprži rižu i dodaj joj povrtni temeljac u količini dovoljnoj da pokrije rižu i povremeno miješaj.
  8. Kad je riža napola kuhana dodaj bob u rižu i sve dobro promiješaj.
  9. Temeljac dolijevaj nekoliko puta dok riža ne bude kuhana al dente. Dodaj soli i papra po želji.
  10. Dok se kuha rižoto ne pokrivaj ga poklopcem, cilj je da sav temeljac ispari i upije ga riža.
  11. Kad je rižoto al dente dodaj jednu žlicu putra i postepeno dodaj grana padano sir neprestano miješajući.
  12. Serviraj odmah.

Uz ovo jelo dobro će doći čaš hladnog bijelog vina sauvignon blanca.

Zdravo guštaj!

Tvoja Marinela

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.