Lipanj je mjesec kad se može pronaći svježi bob, pa je sada pravo vrijeme da uživaš u njemu jer je najbolji i najsvježiji u sezoni. Rižoto s bobom je gotov za nešto manje od 40 minuta uključujući i čišćenje boba
Danas sam za tebe pripremila još jedan recept koji nije vremenski zahtjevan, a sigurna sam da će ti se svidjeti. Rižoto s bobom je gotov za nešto manje od 40 minuta uključujući i čišćenje boba.
Sastojci za 2 osobe
- 200 g svježeg boba očišćenog od opne
- 150 g riže arborio
- maslinovo ulje
- sol, papar
- 1 žlica putra
- 30 g grana padano sira
Za povrtni temeljac za rižoto:
- 1 korijen peršina
- 1 poriluk
- 1 luk
- 4 mrkve
Čitaj dalje i saznaj kako od ovih sastojaka s guštom pripremiti rižoto s bobom!
Priprema s guštom- Stavi kuhati temeljac. U oko 2 litre vode kuhaj
mrkvu, poriluk i luk. Temeljac nemoj soliti da ti rižoto ne bi na
kraju ispao previše slan. Lakše ćeš dodati soli direktno u rižoto.
- Očisti bob od ljuske.
- U veliku posudu stavi da zakuha voda. Kad zakuha dodaj sol tako da
voda bude slana kao more. Posuda za blanširanje povrća mora biti uvijek
velika da omjer povrća u odnosu na vodu bude barem 1:4.
- U međuvremenu uz pomoć nožića odvoji opnu od boba.
- Svježi bob blanširaj oko šest do sedam minuta te ga zatim izvadi i uroni u hladnu vodu.
- Kad radiš rižoto uvijek pazi da ostane al dente po završetku kuhanja
jer i kasnije kad riža više nije na vatri, a dok je pripremaš za
serviranje ona se od akumulirane topline može prekuhati!
- Na 2
žlice maslinovog ulja kratko poprži rižu i dodaj joj povrtni temeljac u
količini dovoljnoj da pokrije rižu i povremeno miješaj.
- Kad je riža napola kuhana dodaj bob u rižu i sve dobro promiješaj.
- Temeljac dolijevaj nekoliko puta dok riža ne bude kuhana al dente. Dodaj soli i papra po želji.
- Dok se kuha rižoto ne pokrivaj ga poklopcem, cilj je da sav temeljac ispari i upije ga riža.
- Kad je rižoto al dente dodaj jednu žlicu putra i postepeno dodaj grana padano sir neprestano miješajući.
- Serviraj odmah.
- Stavi kuhati temeljac. U oko 2 litre vode kuhaj mrkvu, poriluk i luk. Temeljac nemoj soliti da ti rižoto ne bi na kraju ispao previše slan. Lakše ćeš dodati soli direktno u rižoto.
- Očisti bob od ljuske.
- U veliku posudu stavi da zakuha voda. Kad zakuha dodaj sol tako da voda bude slana kao more. Posuda za blanširanje povrća mora biti uvijek velika da omjer povrća u odnosu na vodu bude barem 1:4.
- U međuvremenu uz pomoć nožića odvoji opnu od boba.
- Svježi bob blanširaj oko šest do sedam minuta te ga zatim izvadi i uroni u hladnu vodu.
- Kad radiš rižoto uvijek pazi da ostane al dente po završetku kuhanja jer i kasnije kad riža više nije na vatri, a dok je pripremaš za serviranje ona se od akumulirane topline može prekuhati!
- Na 2 žlice maslinovog ulja kratko poprži rižu i dodaj joj povrtni temeljac u količini dovoljnoj da pokrije rižu i povremeno miješaj.
- Kad je riža napola kuhana dodaj bob u rižu i sve dobro promiješaj.
- Temeljac dolijevaj nekoliko puta dok riža ne bude kuhana al dente. Dodaj soli i papra po želji.
- Dok se kuha rižoto ne pokrivaj ga poklopcem, cilj je da sav temeljac ispari i upije ga riža.
- Kad je rižoto al dente dodaj jednu žlicu putra i postepeno dodaj grana padano sir neprestano miješajući.
- Serviraj odmah.
Uz ovo jelo dobro će doći čaš hladnog bijelog vina sauvignon blanca.
Zdravo guštaj!
Tvoja Marinela