Hrana 22. travnja 2013.

Zdrava zimska sarma

Kofta-Uspr
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Karolina Benasić poslala nam je recept za vegetarijanske sarmice od dimljenog tofua kojeg je redakcija Zdrave Krave odabrala za novi recept tjedna. Ako i ti želiš sudjelovati u natječaju i osvajati vrijedne nagrade, pošalji nam svoj omiljeni zdravi recept s proljetnim namirnicama i fotografiju gotovog jela

Provjeri kako sudjelovati u akciji "Kuhaj u ritmu proljeća"! Kuharica proljeća 2013. čiji recept osvoji najviše bodova osvojit će vrijednu nagradu iz KitchenAid linije, Food Processor.

Sastojci za sarmice:

  • 1 glavica kelja
  • 1 koromač
  • 250 g dimljenog tofua
  • 3 dcl integralne riže
  • 50 g indijskih oraščića
  • 1 žlica mljevenog svježeg đumbira
  • sol, papar, ulje

Sastojci za umak od rajčica:

  • 1/2 l pasirane rajčice
  • 3 klinčića
  • 1 žličica cimeta
  • 1 žličica kurkume
  • 1/2 žličice mljevenog rimskog kumina
  • 1 žlica limunovog soka
  • 1 žlica zobenog brašna
  • stevija ili smeđi šećer
  • po želji sol
  • ulje
  • svježe nasjeckani bosiljak
  • listići koromača

Sastojci za pohanje:

  • 150 g zobenog brašna
  • sol, papar,
  • voda
  • ulje za prženje

Priprema:

  1. Glavicu kelja stavi u lonac s kipućom vodom i kuhaj oko 10 minuta. Procijedi ga i stavi u hladnu vodu. Vodu od kuhanja sačuvaj jer će ti trebati za podlijevanje riže. Polako odvoji listove da se ne potrgaju i malim nožićem im odstrani debelu žilu na sredini lista.
  2. Koromač očisti, odstrani mu središnji drvenasti dio, i nasjeckaj na male komadiće. Zelene listiće sačuvaj jer će ti trebati za umak.
  3. Na ulju prži koromač, dodaj mu rižu, prži 3 minute. Podlijevaj sve temeljcem od kelja sve dok riža ne postane mekana. Makni sa štednjaka i umiješaj naribani tofu.
  4. U posebnoj posudi na malo ulja poprži nasjeckane oraščiće i naribani đumbir, oko 2 minute. Dodaj riži, sve posoli i popapri i nadjev je gotov. Kada se prohladi, nadjeni listove kelja.
  5. Na jedan list kelja stavi jednu žlicu nadjeva i list zarolaj kao za sarmu. Možeš ih na rubu učvrstiti čačkalicom kako se ne bi odmotavale tijekom pohanja.
  6. Brašnu dodaj sol i papar, postepeno dolijevaj vodu i miješaj pjenjačom kako bi dobila gusto tekuće tijesto. Neka odstoji oko 15 minuta. a onda u njega uvaljaj sarmice te ih prži na vrućem ulju oko 5 minuta dok ne dobiju zlatnosmeđu boju.
  7. Za umak na maslinovom ulju prži oko 30 sekundi cimet, klinčiće i kumin, dodaj pasiranu rajčicu i 1 dcl vode. U 1 dcl vode razmuti 1 žlicu brašna te dodaj u rajčicu, sve lagano kuhaj da dobiješ gusti glatki umak, oko 10 minuta. Umiješaj limunov sok i kurkumu, posoli i po želji dodaj stevije, ako ti je umak kisel (zbog limuna). Umak je gotov, izvadi iz njega klinčiće te umiješaj svježe nasjeckani bosiljak i listiće koromača.
  8. Na pladanj poslaži sarmice od kelja i prelij ih umakom od rajčica. Dobar tek!

Komentar Zdrave Krave: Karolinin recept je vegetarijanska varijanta klasičnih sarmi i to proljetno/ljetni jer se umjesto kiselog zelja koriste listovi kelja. Sastojci obiluju začinima: kurkumom, đumbirom, kuminom što ovom jelu daje egzotičnu istočnjačku notu.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.