Karolina Benasić poslala nam je recept za vegetarijanske sarmice od dimljenog tofua kojeg je redakcija Zdrave Krave odabrala za novi recept tjedna. Ako i ti želiš sudjelovati u natječaju i osvajati vrijedne nagrade, pošalji nam svoj omiljeni zdravi recept s proljetnim namirnicama i fotografiju gotovog jela
Provjeri kako sudjelovati u akciji "Kuhaj u ritmu proljeća"! Kuharica proljeća 2013. čiji recept osvoji najviše bodova osvojit će vrijednu nagradu iz KitchenAid linije, Food Processor.
Sastojci za sarmice:
- 1 glavica kelja
- 1 koromač
- 250 g dimljenog tofua
- 3 dcl integralne riže
- 50 g indijskih oraščića
- 1 žlica mljevenog svježeg đumbira
- sol, papar, ulje
Sastojci za umak od rajčica:
- 1/2 l pasirane rajčice
- 3 klinčića
- 1 žličica cimeta
- 1 žličica kurkume
- 1/2 žličice mljevenog rimskog kumina
- 1 žlica limunovog soka
- 1 žlica zobenog brašna
- stevija ili smeđi šećer
- po želji sol
- ulje
- svježe nasjeckani bosiljak
- listići koromača
Sastojci za pohanje:
- 150 g zobenog brašna
- sol, papar,
- voda
- ulje za prženje
Priprema:
- Glavicu kelja stavi u lonac s kipućom vodom i kuhaj oko 10 minuta. Procijedi ga i stavi u hladnu vodu. Vodu od kuhanja sačuvaj jer će ti trebati za podlijevanje riže. Polako odvoji listove da se ne potrgaju i malim nožićem im odstrani debelu žilu na sredini lista.
- Koromač očisti, odstrani mu središnji drvenasti dio, i nasjeckaj na male komadiće. Zelene listiće sačuvaj jer će ti trebati za umak.
- Na ulju prži koromač, dodaj mu rižu, prži 3 minute. Podlijevaj sve temeljcem od kelja sve dok riža ne postane mekana. Makni sa štednjaka i umiješaj naribani tofu.
- U posebnoj posudi na malo ulja poprži nasjeckane oraščiće i naribani đumbir, oko 2 minute. Dodaj riži, sve posoli i popapri i nadjev je gotov. Kada se prohladi, nadjeni listove kelja.
- Na jedan list kelja stavi jednu žlicu nadjeva i list zarolaj kao za sarmu. Možeš ih na rubu učvrstiti čačkalicom kako se ne bi odmotavale tijekom pohanja.
- Brašnu dodaj sol i papar, postepeno dolijevaj vodu i miješaj pjenjačom kako bi dobila gusto tekuće tijesto. Neka odstoji oko 15 minuta. a onda u njega uvaljaj sarmice te ih prži na vrućem ulju oko 5 minuta dok ne dobiju zlatnosmeđu boju.
- Za umak na maslinovom ulju prži oko 30 sekundi cimet, klinčiće i kumin, dodaj pasiranu rajčicu i 1 dcl vode. U 1 dcl vode razmuti 1 žlicu brašna te dodaj u rajčicu, sve lagano kuhaj da dobiješ gusti glatki umak, oko 10 minuta. Umiješaj limunov sok i kurkumu, posoli i po želji dodaj stevije, ako ti je umak kisel (zbog limuna). Umak je gotov, izvadi iz njega klinčiće te umiješaj svježe nasjeckani bosiljak i listiće koromača.
- Na pladanj poslaži sarmice od kelja i prelij ih umakom od rajčica. Dobar tek!
Komentar Zdrave Krave: Karolinin recept je vegetarijanska varijanta klasičnih sarmi i to proljetno/ljetni jer se umjesto kiselog zelja koriste listovi kelja. Sastojci obiluju začinima: kurkumom, đumbirom, kuminom što ovom jelu daje egzotičnu istočnjačku notu.