Ovako ukusno pripremljene prokulice mogle bi se svidjeti čak i onima koji ih inače izbjegavaju
Prokulice su jedan od najboljih izvora vitamina C, A i B kompleksa kao i magnezija, posebno u zimskim mjesecima. Kada ih spojite s medom i acetom balsamicom koji je bogat antioksidansima dobit ćete savršen blagdanski prilog. Listići sušenih chili papričica zagrijat će organizam u trenu, a korica limuna jelu dati svježinu. Najbolje ih je pripremiti neposredno prije serviranja da ostanu hrskave i tople.
Sastojci:
- 750 g prokulica
- 60 ml ekstra djevičanskog maslinovog ulja
- 1/2 žličice soli
- Svježe mljeveni crni papar
- 60 ml meda
- 80 ml aceta balsamica
- 3/4 žličice grubo mljevenih chili papričica
- 50 g maslaca
- 3 mlada luka
- 1 žličica sitno naribane limunove korice
Priprema:
- Lim za pečenje stavite na donju razinu pećnice te je zagrijte na 220 Celzijevih stupnjeva.
- Prokulice narežite na polovice, stavite u veliku zdjelu te dodajte ulje, sol i papar.
- Pažljivo izvadite vrući lim za pečenje iz pećnice.
- U lim za pečenje pomoću hvataljke rasporedite prokulice tako da ravna strana bude okrenuta prema limu.
- Pecite prokulice na 220 stupnjeva na najnižoj razini u pećnici dok ne omekšaju i porumene, oko 20 do 25 minuta.
- U međuvremenu, zakuhajte med u malom loncu na srednje visokoj temperaturi. Smanjite temperaturu i još kuhajte tri do četiri minute često miješajući dok med ne postane tamno jantarne boje, ali ne zagori. Bit će pjenast, to je u redu.
- Maknite med s vatre i dodajte ocat i chili papričice, miješajte dok umak ne postane kremast.
- Vratite lonac na srednje jaku temperaturu, dodajte maslac i sol te kuhajte neprestano miješajući dok glazura ne postane sjajna, pjenušava i dok se ne zgusne, oko tri do četiri minute.
- Prebacite pečene prokulice u veliku zdjelu i dodajte glazuru te mladi luk i promiješajte da se sastojci sjedine.
- Posipajte ih limunovom koricom i poslužite uz meso, ribu ili drugo glavno jelo.
Dobar tek!
Izvor: Bon Appetit