Hrana 19. prosinca 2022.

Prokulice s glazurom od meda i aceta balsamica su odličan prilog

Foto: shutterstock Zapečene prokulice
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Ovako ukusno pripremljene prokulice mogle bi se svidjeti čak i onima koji ih inače izbjegavaju

Prokulice su jedan od najboljih izvora vitamina C, A i B kompleksa kao i magnezija, posebno u zimskim mjesecima. Kada ih spojite s medom i acetom balsamicom koji je bogat antioksidansima dobit ćete savršen blagdanski prilog. Listići sušenih chili papričica zagrijat će organizam u trenu, a korica limuna jelu dati svježinu. Najbolje ih je pripremiti neposredno prije serviranja da ostanu hrskave i tople.  

Sastojci:

  • 750 g prokulica
  • 60 ml ekstra djevičanskog maslinovog ulja
  • 1/2 žličice soli
  • Svježe mljeveni crni papar
  • 60 ml meda
  • 80 ml aceta balsamica
  • 3/4 žličice grubo mljevenih chili papričica
  • 50 g maslaca
  • 3 mlada luka
  • 1 žličica sitno naribane limunove korice

Priprema:

  1. Lim za pečenje stavite na donju razinu pećnice te je zagrijte na 220 Celzijevih stupnjeva. 
  2. Prokulice narežite na polovice, stavite u veliku zdjelu te dodajte ulje, sol i papar.
  3. Pažljivo izvadite vrući lim za pečenje iz pećnice.
  4. U lim za pečenje pomoću hvataljke rasporedite prokulice tako da ravna strana bude okrenuta prema limu. 
  5. Pecite prokulice na 220 stupnjeva na najnižoj razini u pećnici dok ne omekšaju i porumene, oko 20 do 25 minuta.
  6. U međuvremenu, zakuhajte med u malom loncu na srednje visokoj temperaturi. Smanjite temperaturu i još kuhajte tri do četiri minute često miješajući dok med ne postane tamno jantarne boje, ali ne zagori. Bit će pjenast, to je u redu.
  7. Maknite med s vatre i dodajte ocat i chili papričice, miješajte dok umak ne postane kremast. 
  8. Vratite lonac na srednje jaku temperaturu, dodajte maslac i sol te kuhajte neprestano miješajući dok glazura ne postane sjajna, pjenušava i dok se ne zgusne, oko tri do četiri minute.
  9. Prebacite pečene prokulice u veliku zdjelu i dodajte glazuru te mladi luk i promiješajte da se sastojci sjedine.
  10. Posipajte ih limunovom koricom i poslužite uz meso, ribu ili drugo glavno jelo.

Dobar tek!

Izvor: Bon Appetit 

Prokulice-P1 Možda te zanima... Prokulica je zimska čuvarica zdravlja Hrana

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.