Hrana 24. ožujka 2011.

Proizvodi od soje smanjuju kolesterol

Soja_Zrna
1/2
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Ako u prehranu uključiš soju, razinu kolesterola možeš smanjiti za 7 do 10 posto. Za to su zaslužni specifični biljni proteini, ali i činjenica da se sojini proizvodi često koriste kao zamjena za proizvode životinjskog podrijetla, poput mlijeka ili mesa, koji obično sadrže puno zasićenih masti i kolesterola. U tvoj novi, zdraviji način prehrane idealno će se uklopiti Alpro soja proizvodi

Časopis o prehrani Journal of Nutrition objavio je 2010. članak u kojem se navodi da uključivanje soje u prehranu može dovesti do smanjenja razine kolesterola za približno 7 do 10 posto. To je posljedica kombinacije specifičnih karakteristika samih sojinih proteina, koje autor članka dr. D. J. Jenkins zove "unutrašnjim" značajkama soje, i činjenice da soja zamjenjuje prehrambene proizvode s manje povoljnim nutritivnim profilom, što su "vanjske" značajke soje. 

Dr. Jenkins, najcjenjeniji stručnjak istražitelj na području svojstva prehrambenih proizvoda u snižavanju kolesterola, u svojoj je posljednjoj studiji otkrio da soja može smanjiti razinu kolesterola do 10 posto. 

Na temelju analize dostupne literature, dr. Jenkins je zaključio da sojini proteini mogu smanjiti razinu LDL kolesterola, kojeg se naziva "lošim kolesterolom", za približno 4.3 posto. U ovom istraživanju, dr. Jenkins je analizirao 22 znanstvene studije objavljene na ovu temu između 1998. i 2005. godine.

Alternativna mlijeku i mesu

Kada ljudi integriraju sojine proizvode, koji su biljnog podrijetla, u svoju svakodnevnu prehranu, često ih koriste kao zamjenu za proizvode životinjskog podrijetla. Ti proizvodi životinjskog podrijetla, poput mlijeka ili mesa, obično sadrže puno zasićenih masti i kolesterola. Soja uopće ne sadrži kolesterol te ima niske razine zasićenih masti i visoke razine zdravih polunezasićenih masnoća.

Ova povoljna promjena prehrambenog obrasca uzrokuje dodatni pad razine LDL kolesterola od 4 do 6 posto. Prema dr. Jenkinsu, ove "vanjske" značajke soje jedinstvene su među prehrambenim proizvodima s obzirom da se većina tih proizvoda koristi kao dodatak osnovnoj prehrani. Soja se s druge strane nastoji koristiti kao zamjena za manje zdrave proizvode.

Kombinirajući unutrašnje i vanjske značajke soje, moguće je postići ukupno sniženje kolesterola od 7-10 posto. Prema dr. Jenkinsu to čini soju kao prehrambenu namirnicu jednim od najvrednijih nutritivnih proizvoda kada je u pitanju smanjenje kolesterola.

Alpro soja proizvodi

Jedan od najboljih načina da se osjećaš dobro je da odabereš zdrav životni stil i zdravu prehranu. Soja se savršeno uklapa u svaku zdravu ishranu. Alpro® soja ima cijeli asortiman proizvoda idealnih za doručak, izvrsnih za ukusne recepte i slasnih za užitak u svakom trenutku.

100% biljne dobrobiti

Soja je prirodan izvor zdravih proteina na bazi bilja te sadrži mnoštvo drugih blagodati, poput kalcija i vitamina potrebnih za aktivan i zdrav život.

Svi Alpro® soja proizvodi imaju širok raspon koristi za zdravlje. Tvoje potrebe i prioriteti mogu se promijeniti tijekom života, no ovi proizvodi će ti pomoći na putu prema zdravijoj ishrani za tebe i tvoju obitelj.

Bez umjetnih sladila, boja ili konzervansa

I još uvijek su izvrsnog okusa!

Nizak udio zasićenih masti

U zdravoj prehrani trebalo bi konzumirati samo nekolicinu masnih zasićenih kiselina. Zasićene masti često zovemo "lošim mastima", jer mogu povećati našu razinu kolesterola. Alpro® soja proizvodi prirodno imaju nizak udio zasićenih masnoća.

Bez mlijeka i laktoze 

Svi Alpro® soja proizvodi su bez mlijeka, stoga ne sadrže proteine kravljeg mlijeka. Laktoza je šećer u mliječnim proizvodima. Osobe netolerantne na laktozu s teškoćom probavljaju laktozu te pate od grčeva, proljeva... nakon konzumacije mliječnih proizvoda. Alpro® soja proizvodi ne sadrže laktozu kako bi svatko mogao uživati u tim ukusnim proizvodima.

Zdravi proteini na biljnoj bazi 

Kvaliteta sojinih proteina jednako je visoka kao kvaliteta mlijeka ili proizvoda životinjskog podrijetla. Sojini proteini sadrže svih 8 esencijalnih aminokiselina u dostatnim količinama. Ove aminokiseline su prijeko potrebne s obzirom da ih naše tijelo nije sposobno samo proizvesti.
Zapravo, sojini protein su jedini biljni proteini čija je kvaliteta istovjetna životinjskim proteinima.

S kalcijem i vitaminima

Većina Alpro® soja proizvoda obogaćena je kalcijem u istoj mjeri kao i kravlje mlijeko. Alpro® soja proizvodi također sadrže vitamine B2, B12 i D. To ih čini savršenom alternativom mliječnim proizvodima.

Kalcij je neophodan za zdrave kosti, no još je važnije pobrinuti se da ga konzumiraš s vitaminom D, jer on pomaže apsorpciju kalcija i održavanje zdravih kostiju.

Svi Alpro® soja proizvodi savršeno se uklapaju u zdravu prehranu te su izvrsnog okusa!

Više info: www.alprosoya-croatia.com

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.