Hrana 13. siječnja 2011.

Pridruži se kampanji '5 na dan'

Voce-I-Povrce2
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Istraživanjima je utvrđeno da od preporučenih 600 grama voća i povrća dnevno, građani Hrvatske konzumiraju svega 350 grama. Stoga je i ove godine započela kampanja u trgovačkim centrima Mercator u kojoj se, kroz povoljne cijene i gratis namirnice, tijekom siječnja i veljače potiče ljude na veću konzumaciju voća i povrća

5 na dan za zaštitu od bolesti

"5 A DAY" je međunarodna inicijativa pokrenuta u svim većim državama svijeta (SAD, UK, Austrija, Norveška, Finska, Nizozemska ..itd.) kojom se ističe važnost dnevne konzumacije voća i povrća, a provodi se kroz mjesece u kojima opada konzumacija te kategorije namirnica.

Kampanja slijedi upute Svjetske zdravstvene organizacije i potiče konzumaciju 5 porcija voća i povrća svakog dana, čime se utječe na opće zdravlje organizma te smanjenje rizika od težih bolesti; srčanih, bolesti krvnih žila, dijabetesa i ostalih kroničnih stanja i nekih karcinoma. 

U Hrvatskoj je utvrđeno istraživanjima kako se jede premalo voća i povrća te od preporučenih 600 grama voća i povrća dnevno, konzumira se svega 350 grama. Agencija GFK objavila je istraživanje Svjetske zdravstvene organizacije prema kojem su Hrvati deveta najdeblja nacija u svijetu, a čak 90 posto građana ne bavi se dovoljno fizičkom aktivnošću (najmanje 150 minuta tjedno) i ne unose dovoljno voća i povrća u prehranu (najmanje 5 obroka u danu). 

Boje voća i povrća otkrivaju njihovu snagu

Prilagođenu kampanju "5 na dan" na području Hrvatske svake godine provodi trgovački centar Mercator koji kroz 6 tjedana za redom, počevši od ovog vikenda, voće i povrće nudi po povoljnim cijenama te uz njihovu kupnju daje GRATIS količinu voća ili povrća ovisno o boji. Naime, inicijativa "5 na dan" dijeli voće i povrće prema bojama i učinkovitosti na organizam pa tako plavo-ljubičasto voće štiti mokraćne organe, čuva pamćenje, usporava starenje, zeleno čuva vid te jača kosti i zube, bijelo štiti srce, žuto-narančasto jača imunološki sustav, dok crveno voće smanjuje rizik od više vrsta raka.

Kampanja "5 na dan" provodi se kroz siječanj i veljaču, mjesece kada je konzumacija voća i povrća najniža, a zdravstvene institucije i organizacije koje su uključene u kampanju putem svojih web stranica i drugih kanala daju savjete i sugestije kako i na koji način omogućiti "5 na dan" najširem stanovništvu posebno u kontekstu budžeta.

Stoga će se u navedenom periodu za kupovinu ovih namirnica u Mercatoru dobivati dodatne gratis količine voća ili povrća, a u svim većim centrima subotom ujutro biti će prisutni nutricionisti koji će građanima davati savjete o zdravoj prehrani uz kulinarske programe i degustacije zdravih koktela te poslastica od voća i povrća.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.