Hrana Analizirali smo 01. rujna 2016.

Kako dijete potaknuti da jede više povrća i redovito doručkuje?

Foto: Thinkstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Pravilna prehrana u djetinjstvu ključna je za zdravljeu odrasloj dobi. Donosimo pregled korisnih članaka o prehrani za djecu, a koji će ti pomoći da od malih nogu ugradiš zdrave prehrambene navike svom djetetu.

Budući da u djetinjstvu na prehranu utječu mnogi vanjski čimbenici, to je vrijeme stvaranja dobrih i loših prehrambenih navika koje određuju buduću kvalitetu prehrane. Stoga pročitaj korisni članak o dječjoj prehrani, recept za zabavne sendviče, te članak o prednostima uzimanja dodataka prehrani za djecu.

Kako potaknuti dijete da jede više povrća?

Smatra se kako djeca uglavnom ne jedu dovoljno povrća, a tome bi se problemu moglo doskočiti jednostavnim vođenjem računa o njegovoj pripremi, ukazuje neka istraživanja. Djeca najbolje prihvaćaju povrće kuhano na pari ili u vodi koje je zadržalo hrskavi okus. Kuhanjem povrće zadržava svoju originalnu boju, okus i hrskavost te se zadržava jednoličnost površine i nema pojave procesa posmeđivanja. Pročitaj cijeli članak o trikovima zdrave školske prehrane.

Zabavni sendviči za školarce

Početkom nove školske godine, mnogi se roditelji osim s nabavkom literature za svoje školarce suočavaju s pitanjem kakve im sendviče napraviti za ručak. Tortille s puretinom razveselit će svakog školarca, a osim djece u njima će uživati i roditelji. Brzo i jednostavno se pripremaju, a mogu se poslužiti kao užina ili međuobrok u školi za vrijeme odmora. Pročitaj cijeli recept za zabavne školske sendviče za djecu.

Dodaci prehrani za djecu

Za sprečavanje prehlade, odnosno jačanje imuniteta, djeca mogu uzimati multivitamine, vitamin C i kolostrum s probioticima, a za bolje pamćenje i koncentraciju u školi omega-3 masne kiseline. No, jesu li dodaci prehrani djeci stvarno potrebni i zbog čega? Današnja djeca puno više vremena provode u kući igrajući se za kompjuterom umjesto vani, manje se kreću, prehrana je uglavnom manje kvalitetna i svježe pripremljeni obroci kod kuće sve rjeđi, a oni koji žive u gradu, dodatno su izloženi zagađenju. Tako djeca sve češće pate od alergija, ekcema, probavnih problema, prehlada i gripe.

Pravilno odabrani i dozirani dodaci prehrani mogu pomoći u sprječavanju mnogih bolesti i biti podrška u njihovom liječenju. Međutim, djeci ne bi trebalo davati dodatke prehrani za odrasle, već proizvode koji su po dozama i obliku prilagođeni djeci, kao što su sirupi, praškovi i komprimati. Pročitaj intervju s američkim liječnikom komplementarne medicine i kliničkim nutricionistom Clarkom C. Murrayem.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.