Hrana Hrana kao lijek 18. listopada 2016.

Prehrambeni trikovi za zdraviji život i vitku liniju

Zdravlje_3
Foto: Thinkstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Kako bi se hranila zdravije, donosimo ti nekoliko osnovnih pravila kojih se moraš pridržavati. Saznaj što bi trebala izbjegavati, a što je poželjno konzumirati za zdravlje i vitalnost

Smanji unos masnoća

Najvažniji zadatak jest da izbjegavaš zasićene masnoće koje mogu dovesti do povišene razine kolesterola u krvi. Zasićene masnoće nalaze se u mastima životinjskog podrijetla, kao što su one u crvenom mesu i suhomesnatim proizvodima. Također, svakako bi trebala izbjegavati prženje hrane i koristiti pri pripremanju hrane ulja koja imaju nizak udio zasićenih, a viši udio poželjnih nezasićenih masnoća.

Zašto je povremeno dobro jesti vegetarijansku hranu?

Izbjegavaj prerađene ugljikohidrate

Prerađeni ugljikohidrati kratkoročno daju puno energije (kalorični su), ali nemaju nikakvih hranjivih vrijednosti. Ako izbaciš šećer iz prehrane, nećeš biti uskraćena ni na koji način, a steći ćeš veliku početnu prednost u smanjenju kalorija. Zapamti, šećer dolazi i u skrivenim oblicima, u proizvodima poput konzervirane hrane, kečapa, umacima za pečenje, keksima itd.

Ugljikohidrati | Author: Foto: Thinkstock Foto: Foto: Thinkstock

Jedi hranu bogatu vlaknima

Vlakna nam pomažu da smršavimo jer daju osjećaj sitosti, a ne debljaju. Po svom sastavu ona su složeni ugljikohidrati – sastoje se od škroba i vlaknaste tvari. Nalazimo ih u žitaricama, zobenoj kaši, smeđoj riži, voću, povrću, mahunarkama i koštunjičavom voću.

Ako si veliki ovisnik o slatkišima, zamijeni slatko sa svježim voćem

Iskoristi sezonu svježeg sezonskog voća. Iskoristi recept za jela koja već voliš i u njih uvedi male izmjene, tako da slatkiše zamijeniš sa svježim voćem. Umjesto mesa za pripremu lazanja koristi povrće poput cvjetače, poriluka i drugog povrća, a u pripremi koristi domaće integralne kore za lazanje.

Voće | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

Jedi organsku i sezonsku hranu

Svježe voće i povrće nabavljaj od lokalnih poljoprivrednika, a osim što je ukusnije nudi i puno bogatiji sadržaj vitamina i minerala. Svakako jedi povrće i voće čije je sezona berbe jer su tako puno veće šanse da su namirnice svježe. 

Naša preporuka za zdravlje: Spar Vital linija proizvoda nudi niz posebno razvijenih proizvoda za potrošače koji su osviješteni o svom zdravlju te koja omogućava kontroliran i uravnotežen unos hranjivih elemenata u organizam.  Proizvodi ove linije su razvijeni uz podršku nutricionista, a bogati su mineralima i vitaminima. 

Saznaj više o tome kako prepoznati bio hranu.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.