Znanstvene studije pokazuju da brokula, kao i drugo povrće iz porodice kupusnjača, spada u povrće koje sadržava najveću koncentraciju sumpornih tvari, poput sulforafana i izotiocijanata.
Navedene tvari povećavaju sposobnost jetre za stvaranje enzima koji će neutralizirati potencijalno toksične tvari te stoga blagotvorno djeluju na zdravlje. Uz antioksidativne vitamine A i C, brokula je bogat izvor folne kiseline, hranjive tvari važne za zdravlje srca.
Juha od brokule je još jedan kreativan način kako možemo dobro iskoristiti ovu vrijednu namirnicu i uz prave začine napraviti jako fin obrok, a recept za istu donosi Eat Different.
Sastojci za juhu
- 250 grama brokule
- pola glavice luka
- režanj češnjaka
- papar i sol
Priprema
Malo prokuhaj brokulu u kipućoj vodi, otprilike 5-6 minuta. Zatim izlij vodu iz lonca, prebaci brokulu na cjedilo te u lonac ubaci malo kokosovog ili drugog ulja po želji na kojem ćeš prodinstati luk i češnjak. Nakon toga dodaj skuhanu brokulu i nekoliko minuta miješaj. Sve zajedno zatim ubaci u blender ili miksaj štapnim mikserom dok ne dobiješ finu smjesu, na kraju dodaj sol i malo papra.
Saznaj Zašto kupovati samo svježu brokulu? Više sličnih recepata pronađi na Eat Different