Hrana Analizirali smo 27. siječnja 2017.

Prava istina o dodatku prehrani s ribljim uljem - izvoru omega-3

Foto: Guliver/Shutterstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Omega-3 masne kiseline su zdrave masti koje su neophodne za dobro zdravlje, a smatraju se esencijalnim jer ih ljudsko tijelo ne može sintetizirati nego se moraju unositi iz vanjskih izvora, kroz hranu ili dodatke prehrani.

Uglavnom svi doktori, nutricionisti, liječnici alternativne medicine i drugi stručnjaci se slažu da omega-3 masne kiseline imaju veliku ulogu u prevenciji kardiovaskularnih i drugih bolesti te da je stoga potreban odgovarajući unos istih. Također većina njih se slaže kako su morski organizmi najbogatiji izbor tih kiselina te preporučuju prehranu bogatu masnom ribom poput tune i lososa. 

Kako je ponuda svježe, kvalitetne ribe vrlo često ograničena, kao dodatak prehrani često se koristi riblje ulje. Stoga se postavlja pitanje je li ono odgovarajuća alternativa i može li zadovoljiti potrebu organizma za omega-3 kiselinama. Prije svega, treba napomenuti kako je poznato da omega-3 masne kiseline imaju povoljan učinak na razinu triglicerida u krvi, a potvrđeno je i njihovo protuupalno djelovanje. Izrazito su korisne za zdravlje srce, djeluju na smanjenje LDL kolesterola, a također doprinose radu mozga i pravilnom rastu stanica. No, istraživanja ne donose precizne rezultate o tome postiže korištenje dodataka na bazi ribljeg ulja isti učinak kao i prehrana bogata ribom.

 | Author: Guliver/Shutterstock Foto: Guliver/Shutterstock

Znanstvene studije o dodacima prehrani s ribljim uljem

Nedavna studija objavljena u časopisu Journal of the American Medical Association otkriva da je na temelju analize 18 kliničkih ispitivanja koje su ispitivale učinke korištenje ribljeg ulja, u samo dvije studije definirana zdravstvena prednost ulja, posebno u vezi s kardiovaskularnim, neurokognitivnim, oftalmološkim i upalnim poremećajima. Preostalih 16 studija nisu pokazale nikakvu korist ili dokaz o djelotvornosti ribljeg ulja.

Razlike između ulja krila i ribljeg ulja

Drugim riječima, većina ljudi koristi dodatke prehrani na bazi ribljeg ulja jer vjeruju da su korisni. Iako riblje ulje zasigurno ima određene prednosti, za željeni učinak odnosno odgovarajući unos omega-3 masnih kiselima je potrebna puno veća količina ribljeg ulja.  

The American Heart Association nedavno je otkrio da pacijenti koji uzimaju dnevnu dozu od 4 grama omega-3 masne kiseline iz ribljeg ulja imaju puno lakši i brži oporavak nakon srčanog udara nego oni koji ne uzimaju navedenu količinu dodatka. U objavljenim rezultatima studije stoji:  "Omega-3 masne kiseline su sigurna i učinkovita pomoć pri liječenju srčanih problema, ali i poboljšanju zdravlja i mogu biti korisne u smanjenju pojave zatajenja srca ili smrti".

 | Author: Guliver/Shutterstock Foto: Guliver/Shutterstock

Koje je preporučena količina ribljeg ulja i koje su nuspojave?

Naravno da svi želimo biti zdravi i učinili bi gotovo sve da spriječimo srčani i moždani udar te druge bolesti. No, pilule od 4 grama omega-3 masti iz ribljeg ulja mogu biti jako teške za želudac. Klasični dodatak prehrani ili tableta ima između 400 i 1200 mg ribljeg ulja. Kako bi unijeli poželjnih 4 grama omega-3 masne kiseline iz ribljeg ulja, trebali bi konzumirati najmanje osam tablete svaki dan. Takva razina unosa ribljeg ulja može dovesti do brojnih neželjenih i neugodnih nuspojava, uključujući podrigivanje, loš zadah, žgaravicu, mučninu, zatvor i krvarenja iz nosa te je stoga izuzetno teško udovoljiti preporučenom unosu ribljeg ulja koji pruža odgovarajuću količinu omega-3. 

Hrana koja obiluje omega-3 kiselinama

Još je jedan potencijalni problem s ribljim uljem jer osim što njegovim unosom osiguravamo organizmu hranjive tvari, postoje i štetni sastojci na koje se često ne misli. Naime, već smo pisali o plastici koja pluta u oceanima, a svakako dio tih plastičnih čestica završi u ribama i drugim morskim organizmima. Treba spomenuti kako se u plastici nalaze otrovne kemikalije poput PCB, BPA, DDT i drugih koje jednom kada dospiju u ribu, pohranjuju se u masti, a uzimanjem dodatka riblje masti mogu na kraju završiti u nama. 

Hrana i kozmetika u plastičnim pakiranjima - zašto su opasni za žene?

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.