Jelena Bertanjoli postala je kuharica tjedna zahvaljujući svojem receptu za proljetni povrtni složenac od brokule i kelja. Ako i ti želiš sudjelovati u natječaju, pošalji nam recept s proljetnim namirnicama i fotografiju svog jela te postani kuharica proljeća 2014.
Obrazac za prijavu u akciji "Kuhaj u ritmu proljeća 2014." potraži ovdje. Pobjednički recept osvojit će sokovnik Elit Alu-400, drugi recept osvojit će set keramičkih noževa, a treći recept BergHOFF posudu za kavu i čaj Neo. Nagrade je osigurao Mondo Internet Supershop.
Na tržnicu po šparoge i špinat
Jelena nam je rekla da u proljeće na tržnici najčešće kupuje različite vrste salata, mladi luk, šparoge i špinat.
Sastojci:
- 1 manja glavica crvenog luka
- 1 manja glavica kelja
- 1 brokula
- 1 veći poriluk
- 100 g smeđe riže
- 200 ml light vrhnja za kuhanje
- 2 žlice kiselog vrhnja
- 50 g tvrdog sira
- 2-3 žlice maslinova ulja
- sol, papar i Vegeta po želji
- šalica vode
Priprema:
- Prokuhaj kelj od 1 do 2 minute i ocijedi.
- Dno vatrostalne posude naulji maslinovim uljem, stavi isjeckani crveni luk i sloj smeđe riže. Na rižu posloži listove kelja i brokulu izlomljenu na male komadiće. Začini po želji i prelij s pola količine vrhnja za kuhanje.
- Zatim opet pospi slojem riže i završi s isjeckanim porilukom. Začini po želji i prelij ostatkom vrhnja za kuhanje i kiselim vrhnjem.
- Zalij s malo vode jer će i povrće pustiti svoju tekućinu.
- Naribaj tvrdi sir i pospi složenac. Peci ga u pećnici otprilike 30 minuta na 200 stupnjeva.
- Izreži ga na kocke, pokapaj maslinovim uljem, ukrasi i serviraj.
Komentar Zdrave Krave: Jelenin recept je pravi proljetni, izgledom i sastojcima. Složenac obiluje povrćem, a ono što ga ipak čini zasitnim je integralna riža. Dodatak sira i vrhnja za kuhanje, koje može biti i sojino, daju malo masti i proteina, tako da je ovo uistinu zdrav i uravnotežen obrok.