Pohanje bez jaja pravi je izazov! No dovoljno je samo malo odlučnosti i uz jednostavnu smjesu načinjenu od brašna, vode i soli lako ćeš napraviti zdrave pohance. Isprobaj naš recept za pohani sejtan koji će ti pružiti gastronomski užitak, a neće opteretiti probavu.
Najukusniji je pohani odrezak kada se prži u dubokom ulju. Međutim važno je napomenuti da je gurmanski užitak suprotan njegovoj probavljivosti. Postavlja se pitanje kako taj problem otkloniti.
Jedan od postupaka je da promijenimo vrstu ulja koje koristimo za prženje te koristimo hladno prešano ulje koje je termički stabilnije na visokim temperaturama. Među njima je suncokretovo ulje najpogodnije.
Makrobiotički principi spravljanja pohanih jela uključuju i razumijevanje kombinacija namirnica pa se tako uz pržena jela preporučuje konzumiranje biljaka iz porodice rotkvi koje olakšavaju probavljanje masnoća. Tako osmišljena jela postaju uz gurmanski užitak i zdravstveno prihvatljiva.
Sastojci
- 150 gr sejtana (narezan na šnite, mariniran sa soja umakom i đumbirom)
Smjesa za pohanje:
- ½ šalice brašna tip 850
- ½ šalice vode
- 2 prstohvata soli
- ½ šalice krušnih mrvica
- 1 šalica suncokretova ulja
Priprema
U posudi pomiješaj brašno, vodu i sol. U smjesu umoči marinirani sejtan pa ga nakon toga uvaljaj u krušne mrvice. Prži u dobro zagrijanom dubokom ulju. Posluži uz zelenu salatu s rotkvicama narezanim na kolutove.