Hrana 15. ožujka 2016.

Otkrij što označavaju brojevi na voću

Voće
Foto: Thinkstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Čitanje etiketa i naljepnica na voću i povrću je iznimno važno za dobivanje informacija o podrijetlu, načinu uzgoja i hranjivosti namirnica koje konzumiramo. Osim zemlje podrijetla, vrste i cijene namirnice, prilikom kupovine je važno obratiti pozornost na brojeve koji su otisnuti na naljepnicama na voću i nekom povrću. Riječ je o proizvodima koji dolaze iz uvoza, a takav sustav kodiranja pokrenut je u Americi 1990. godine te je u posljednjih nekoliko godina prisutan u većini europskih zemalja

Sam broj otisnut na pojedinačno voće ili povrće ili ono u pakiranju naziva se PLU kod, a osmislilo ga je Marketinško udruženje za hranu i danas je prisutan na više od 1.400 vrsta proizvoda. PLU kod se sastoji od četiri ili pet znamenki, a pomoću njega se može otkriti kako je proizvod uzgojen, odnosno je li pri uzgoju tretiran kemijskim gnojivima, fungicidima i herbicidima, organski uzgojen ili genetski modificiran.

Obrati pozornost koliko brojeva je naznačeno na naljepnici

Ovakav način kodiranja nije propisan zakonima već je dobrovoljan. Stoga se i u Hrvatskoj donekle primjenjuje.

  • Ako se na voću ili povrću nalaze 4 znamenke, to znači kako je plod uzgojen konvencionalnom odnosno ''tradicionalnom'' metodom uz upotrebu umjetnih gnojiva i pesticida. Primjerice, kod ove vrste uzgoja sve banane označene su brojem 4011, jabuke brojem 4131, kiwi sa 4030, limuni sa 4033, a naranče brojem 3107.
  • Ako voće ili povrće ima naznačen PLU kod koji sadržava 5 znamenki i započinje brojem 8, to govori kako je proizvod genetski modificiran. Primjerice, genetski uzgojena banana imaju broj 84011.
  • Ako PLU kod na proizvodu sadržava 5 znamenki i započinje brojem 9,  trebalo bi značiti da je voće ili povrće uzgojeno organski i nije genetski modificirano. Organska banana nosi oznaku 94011.

Upoznaj se sa semaforima za sigurnu kupnju!

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.