Hrana 07. kolovoza 2013.

Pite na štapiću kao obrok za plažu

Naslovna
1/3
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Cjelodnevni provod na plaži umara naše tijelo i traži dodatnu energiju iz hrane. Cijene u restoranima uz plažu dižu se u nebesa, a mali štandovi s fast foodom i nisu baš najprivlačniji zbog pripreme i nekvalitete namirnica. Zato predlažem da za odmor na plaži pripremiš ove male zalogajčiće koji će utažiti tvoju glad i počastiti nepce izvanrednom kombinacijom okusa

Sastojci za tijesto:

  • 2 šalice integralnog brašna
  • 1 šalica rižina brašna
  • 1 šalica mljevenih badema
  • 1 šalica ulja
  • 3 žlice agavina sirupa
  • 1 žličica naribane limunove korice
  • prstohvat soli
  • voda po potrebi

Priprema tijesta:

  • Pomiješaj posebno suhe i posebno mokre sastojke te ih sjedini u jednu smjesu.
  • Posloži tijesto po nauljenom kalupu i stavi peći desetak minuta na 180 stupnjeva da se malo stvrdne kako sok od jabuka ne bi previše namočio tijesto.

Sastojci za nadjev:

  • 7 jabuka
  • 1 šalica borovnica
  • 1/3 šalice smeđeg šećera
  • 2 žlice meda
  • 1/3 šalice vode

Priprema nadjeva:

  • Naribaj jabuke i pričekaj dok ne puste vodu. 
  • Za to vrijeme u maloj posudi otopi smeđi šećer i med u vodi te zagrij na vatri dok ne karameliziraju. Kada karamela dobije lagano zlatnu boju, odloži posudu s vatre. 
  • Posloži jabuke po tijestu i po površini posipaj borovnice.
  • Sve prelij karamelom i ako želiš površinu ukrasi ostatkom tijesta.
  • Stavi peći 20-ak minuta na 180 stupnjeva dok površina ne dobije zlatnu boju.

Aromatiziranje nadjeva

Vjerojatno će ti ostati još dosta tijesta pa od njega možeš napraviti male pite za plažu. Tijesto isto zapeci nakratko kako bi se stvrdnulo, a nadjev možeš aromatizirati:

  • Slana karamela: Karameli koja ti je ostala, dodaj žličicu soli i miješaj dok se ne otopi (ovisi o količini karamele koja ti je ostala).
  • Lavanda: U karamelu dodaj cvjetove lavande i lagano zagrijavaj uz dodatak vode kako karamela ne bi zagorjela.
  • Cimet i kardamom: Naribane jabuke posipaj cimetom i kardamom.

Bilo bi idealno kada bi imala male polukružne kalupe koji bi dali lijep oblik tijestu, ali ako nemaš, zapeci ih na ravnoj podlozi. Tijesto koje si prije zapekla, nadjeni nadjevom po izboru i prekrij ostatkom tijesta. Ako želiš male pite na štapiću za plažu, ne zaboravi staviti štapić prije nego što poklopiš nadjev. Zapeci ih 15-ak minuta na 180 stupnjeva.

Dobar tek!

Ako želiš doznati više o Kristininoj zdravoj kuhinji klikni ovdje.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.