Hrana 18. veljače 2011.

Pite i savijače s malo kalorija

Lorenska_Pita3-2
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Pite i savijače su, kao tradicijska pečena jela, idealne za hladne dane. Donosimo ti recept za Lorensku pitu sa žitaricama i tofuom

Pite i savijače napravljene u skladu s načelima prirodne kuhinje bogate su hranjivim sastojcima iz cjelovitih namirnica, a istovremeno niskokalorične i lako probavljive pa u njima možeš uživati bez grižnje savjesti.

Isprobaj sljedeći recept iz moje kuharice 'Tofu' u izdanju Planetopije!

Lorenska pita

Fotografija: Kristina Lenard, kuharica "Tofu", Planetopija

Tijesto:

  • 2,5 šalice brašna (polovica graham, polovica 850)
  • sol
  • 1 jušna žlica praška za pecivo
  • 1/3 šalice ulja
  • 1–1,5 šalica vode
  • 300 grama tempeha narezanog na ploškice debljine 3 mm
  • 1 jušna žlica soja sosa
  • suncokretovo ulje za prženje

Krema:

  • 1 šalica kuhane žitarice (preporučujem kombinaciju obične i slatke riže)
  • 1 glavica crvenog luka, sitno nasjeckanog
  • 2 jušne žlice umeboshi octa
  • 300–400 grama svježeg tofua
  • 1 čajna žlica kurkume
  • ¼ čajne žlice muškatnog oraščića

Priprema:

  1. Dan prije pečenja pite pripremi kremu tako da izmiksaš sve sastojke.
  2. Umijesi tijesto, premaži ga uljem i ostavi da stoji pola sata.
  3. Tempeh isprži u dubokom ulju te ocijedi na salveti.
  4. U nauljenu posudu stavi razvaljano tijesto, a na njega tempeh pa sve prelij kremom od žitarice. Peci 30 minuta na 180 stupnjeva.

Radionica kuhanja

Radionica kuhanja ''Pite i savijače'' održat će se u utorak 22. veljače od 17 do 20.30 sati u Makronovi. Radionicu će voditi iskusna Makronovina učiteljica prirodne prehrane Ana Janjatović-Zorica koja će te naučiti kako bez muke napraviti raznolike pite i savijače kao što su:

  • kremasta mrkva u kori od leće i ječma
  • pastirska pita s prosom
  • slana savijača od lisnatog tijesta
  • lorenska pita
  • slatka savijača s makom

Više info: www.makronova.com

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.