Pite i savijače su, kao tradicijska pečena jela, idealne za hladne dane. Donosimo ti recept za Lorensku pitu sa žitaricama i tofuom
Pite i savijače napravljene u skladu s načelima prirodne kuhinje bogate su hranjivim sastojcima iz cjelovitih namirnica, a istovremeno niskokalorične i lako probavljive pa u njima možeš uživati bez grižnje savjesti.
Isprobaj sljedeći recept iz moje kuharice 'Tofu' u izdanju Planetopije!
Lorenska pita
Fotografija: Kristina Lenard, kuharica "Tofu", Planetopija
Tijesto:
- 2,5 šalice brašna (polovica graham, polovica 850)
- sol
- 1 jušna žlica praška za pecivo
- 1/3 šalice ulja
- 1–1,5 šalica vode
- 300 grama tempeha narezanog na ploškice debljine 3 mm
- 1 jušna žlica soja sosa
- suncokretovo ulje za prženje
Krema:
- 1 šalica kuhane žitarice (preporučujem kombinaciju obične i slatke riže)
- 1 glavica crvenog luka, sitno nasjeckanog
- 2 jušne žlice umeboshi octa
- 300–400 grama svježeg tofua
- 1 čajna žlica kurkume
- ¼ čajne žlice muškatnog oraščića
Priprema:
- Dan prije pečenja pite pripremi kremu tako da izmiksaš sve sastojke.
- Umijesi tijesto, premaži ga uljem i ostavi da stoji pola sata.
- Tempeh isprži u dubokom ulju te ocijedi na salveti.
- U nauljenu posudu stavi razvaljano tijesto, a na njega tempeh pa sve prelij kremom od žitarice. Peci 30 minuta na 180 stupnjeva.
Radionica kuhanja
Radionica kuhanja ''Pite i savijače'' održat će se u utorak 22. veljače od 17 do 20.30 sati u Makronovi. Radionicu će voditi iskusna Makronovina učiteljica prirodne prehrane Ana Janjatović-Zorica koja će te naučiti kako bez muke napraviti raznolike pite i savijače kao što su:
- kremasta mrkva u kori od leće i ječma
- pastirska pita s prosom
- slana savijača od lisnatog tijesta
- lorenska pita
- slatka savijača s makom
Više info: www.makronova.com