Ako tražiš ukusan način da iskoristiš tikvice, razmisli o idealnoj piti od tikvica bez kore! Slična je quicheu i fritaji, ali s manje jaja i više povrća. Ova pita čini prekrasan prilog za bilo koji obrok, marendu ili ručak.
Pita od tikvica bez kore jednostavna je slana pita napravljena od tikvica, ljutike, Mozzarelle i parmezana. Trebat će ti 300 grama (oko dvije ili tri tikvice) prije nego što se tekućina istisne iz njih. Da bi uštedjela vrijeme usitnjavanja tikvica, samo ih baci u blender. Važno je izvaditi svu tekućinu iz tikvica prije izrade pite. Stavi tikvice u cjedilo i pospi s malo soli. Ostavi da odstoji oko 15 minuta da se povuče sva tekućina. Zatim stavi tikvice na ubrus da se dodatno dobro iscijedi i izvuče svu vlagu.
Varijacije
- Ako nemaš bijelog cjelovitog pšeničnog brašna, možeš koristiti višenamjensko ili pšenično brašno.
- Da bi napravila pitu od tikvica bez glutena, zamijeni brašno mješavinom bez glutena.
- Zamijeni Mozzarellu za Swiss ili Asiago, a parmezan za Pecorino romano ili feta sir.
- Ako nemaš ljutiku, upotrijebi crveni ili žuti luk, a ako nemaš vlasac upotrijebi mladi luk.
- Pitu aromatiziraj suhim ili svježim začinskim biljem poput bosiljka ili origana.
- Začini češnjakom u prahu ili svježim češnjakom.
- Dodaj drugo povrće poput paprike, artičoke ili brokule da piti promijeniš okus.
- Dodaj piletinu sa žara kako bi bila još zasitnija.
- Ako nemaš kalup za pite, ispeci pitu od tikvica u tavi od 9 "x 9". Možeš udvostručiti recept i peći u posudi za pečenje dimenzija 9 ”x 13” ili za manje porcije smjesu od tikvica peci u kalupu za muffine. Samo pripazi da prilagodiš vrijeme pečenja.
Sastojci
- 300 grama izmrvljenih tikvica, cijela tekućina istisnuta
- 1/2 šalice ljutike, nasjeckane
- 1/4 šalice nasjeckanog svježeg vlasca
- 1/2 šalice mozzarelle
- 2 žlice ribanog parmezana
- 1/2 šalice bijelog cjelovitog pšeničnog brašna
- 1 žličica praška za pecivo
- 2/3 šalice mlijeka bez masti
- 1 žličica maslinovog ulja
- 2 velika jaja, tučena
- 1/2 žličice soli
- svježa paprika
- ulje za podmazivanje kalupa
Priprema
Zagrij pećnicu na 200 stupnjeva. Lagano poprskaj posudu za pitu sprejem za kuhanje ili je premaži s malo ulja. Izmiješaj tikvice, ljutiku, vlasac i mozzarellu u zdjeli. U srednju posudu pospi brašno i prašak za pecivo. U posudu dodaj preostale sastojke i dobro izmiješaj. Sjedini sa smjesom od tikvica i ulij sve u posudu za pite. Pospi parmezanom i peci 30-35 minuta. Ostavi da odstoji najmanje 5 minuta prije posluživanja.
Kalorije: 125,3 kcal, ugljikohidrati: 13,1 g, bjelančevine: 8,1 g, masti: 4,8 g, kolesterol: 52 mg, natrij: 420,1 mg, vlakna: 2 g, šećer: 2,5 g