Hrana 29. siječnja 2014.

Pita od poriluka i sira

Pit-Uspr
1/3
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Jesi li već čula za Juliu Child? Ona je bila poznata kuharica američkog podrijetla koja je francusku kuhinju približila američkim domaćicama. Osim poznatih i opsežnih kuharica koje je napisala, vodila je i vlastite kuharske emisije, a svoju stručnost stekla je u prestižnoj kulinarskoj akademiji Le Cordon Bleu u Francuskoj

Želiš li znati više o njenom životu pogledaj film Julia&Julia. Ovaj sam Božić dobila njenu kuharicu Mastering the Art of French Cooking i pronašla mrvicu vremena da isprobam njen recept za pitu od poriluka. Ja sam oduševljena, a nadam se da ćeš biti i ti.

Sastojci:

Tijesto:

  • 2 šalice brašna
  • 2 žličice soli
  • 1/4 žličice šećera
  • 3/4 šalice maslaca
  • 5 žlica povrtnog temeljca
  • 1/2 šalice hladne vode

Nadjev:

  • 2 žlica maslinova ulja
  • 1/2 poriluka
  • 1/2 cvjetače
  • 1/2 brokule
  • 2 šalice prokulica
  • 1 mrkva
  • 8 cherry rajčica
  • 1,5 šalica kuhanih žitarica (ječam, pšenica, riža ili proso)
  • Paški sir (po želji)

Priprema:

  1. Izmrvi maslac u posudu s brašnom. Mikserom izmiksaj smjesu dok smjesa ne postane mrvičasta. Dodaj sol i šećer i promiješaj. Kada dodaš vodu i temeljac, tijesto mora biti ljepljivo. Brzo ga zamotaj u plastičnu foliju i ostavi da miruje oko 2 sata.
  2. Poriluk nareži na kolutiće, prokulice i rajčice na polovice, mrkvu na kolutiće pa zatim na četvrtine. Mrkvu, cvjetaču i brokulu skuhaj, ali ne previše kako se ne bi raspali u woku.
  3. Dobro zagrij wok i ulij ulje. Kada se ulje zagrije, dodaj cherry rajčice i poriluk te ih prži dok ne omekšaju. Dodaj mrkvu, cvjetaču, brokulu i kuhane žitarice. Sve dobro promiješaj i začni začinima po želji (bosiljak, origano, timijan,...).
  4. Nadjev premjesti u vatrostalnu posudu koju si prije namazala uljem. Po nadjevu posipaj malo paškog sira.
  5. Razvaljaj tijesto i oblikuj pokrov za nadjev. Ukrasi po želji. Peci jedno od 25 do 30 minuta na 180 stupnjeva.

Dobar tek!

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.