Jesi li već čula za Juliu Child? Ona je bila poznata kuharica američkog podrijetla koja je francusku kuhinju približila američkim domaćicama. Osim poznatih i opsežnih kuharica koje je napisala, vodila je i vlastite kuharske emisije, a svoju stručnost stekla je u prestižnoj kulinarskoj akademiji Le Cordon Bleu u Francuskoj
Želiš li znati više o njenom životu pogledaj film Julia&Julia. Ovaj sam Božić dobila njenu kuharicu Mastering the Art of French Cooking i pronašla mrvicu vremena da isprobam njen recept za pitu od poriluka. Ja sam oduševljena, a nadam se da ćeš biti i ti.
Sastojci:
Tijesto:
- 2 šalice brašna
- 2 žličice soli
- 1/4 žličice šećera
- 3/4 šalice maslaca
- 5 žlica povrtnog temeljca
- 1/2 šalice hladne vode
Nadjev:
- 2 žlica maslinova ulja
- 1/2 poriluka
- 1/2 cvjetače
- 1/2 brokule
- 2 šalice prokulica
- 1 mrkva
- 8 cherry rajčica
- 1,5 šalica kuhanih žitarica (ječam, pšenica, riža ili proso)
- Paški sir (po želji)
Priprema:
- Izmrvi maslac u posudu s brašnom. Mikserom izmiksaj smjesu dok smjesa ne postane mrvičasta. Dodaj sol i šećer i promiješaj. Kada dodaš vodu i temeljac, tijesto mora biti ljepljivo. Brzo ga zamotaj u plastičnu foliju i ostavi da miruje oko 2 sata.
- Poriluk nareži na kolutiće, prokulice i rajčice na polovice, mrkvu na kolutiće pa zatim na četvrtine. Mrkvu, cvjetaču i brokulu skuhaj, ali ne previše kako se ne bi raspali u woku.
- Dobro zagrij wok i ulij ulje. Kada se ulje zagrije, dodaj cherry rajčice i poriluk te ih prži dok ne omekšaju. Dodaj mrkvu, cvjetaču, brokulu i kuhane žitarice. Sve dobro promiješaj i začni začinima po želji (bosiljak, origano, timijan,...).
- Nadjev premjesti u vatrostalnu posudu koju si prije namazala uljem. Po nadjevu posipaj malo paškog sira.
- Razvaljaj tijesto i oblikuj pokrov za nadjev. Ukrasi po želji. Peci jedno od 25 do 30 minuta na 180 stupnjeva.
Dobar tek!