Potaknuta Danom zahvalnosti koji se prošlog tjedna obilježavao u SAD-u, iako to za nas i nije osobito važno, inspiraciju sam pronašla u pripremi slatke pite od bundeve i suhog voća. Amerika je na lošem glasu zbog nezdrave hrane, ali ova pita dokazuje da i nije baš sve tako crno jer nutritivno bogata bundeva nas prati u već nekoliko recepata.
Dan zahvalnosti, vrlo važan za Amerikance, donosi mnoga ukusna jela i za nas. Iako je purica najpoznatija, ja sam se odlučila za slatku pitu od bundeve.
Sastojci za tijesto
- 3 šalice miješanog integralnog brašna i brašna za tanka tijesta
- 2 žlice smeđeg šećera
- prstohvat soli
- 1/4 maslaca
- hladna voda po potrebi
Nadjev:
- 2 bundeve (koristila sam banana i Hokkaido bundevu)
- 2 žlice smeđeg šećera + 1 žlica meda (po želji)
- 250 g milerama
- 3 mala jaja ili 2 velika
- cimet, korijander, đumbir, vanilija, kurkuma
- suho voće (prema vlastitom izboru)
Priprema:
Pomiješaj brašno sa šećerom i soli. Maslac rastrgaj u komadiće i umiješaj u brašno. Po potrebi dolijevaj vode. Tijesto razvaljaj i položi u namašćeni kalup. Zapeci ga oko 10 minuta na 200 stupnjeva te izvadi iz pećnice. Bundevu nasjeckaj na sitnije komadiće i ispeci dok ne omekšaju. Odvoji kožicu od mesa i izmiksaj ga u pire. Bundevi dodaj šećer, med i začine pa dobro izmiješaj. Dodaj jaja, mileram i sve sjedini u glatku smjesu. Nadjev prelij u kalup na tijesto te peci od 25 do 30 minuta na 200 stupnjeva. Pred kraj pečenja (15 minuta prije kraja) ukrasi pitu ukrasima po želji, predlažem ti suho voće i bučine sjemenke.
Više o Kristininoj ljubavi prema zdravoj hrani možeš doznati na njezinom blogu La Patisserie.