Hrana Hrana kao lijek 26. srpnja 2017.

Pet odličnih razloga zbog kojih svi trebaju jesti kruške, a pogotovo žene nakon četrdesete

Foto: Thinkstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Kruške prirodno reguliraju razinu šećera u krvi što ih čini idealnom dijetnom namirnicom. Također imaju preventivno djelovanje na bolesti srca i krvnih žila jer snizuju razinu štetnog kolesterola i djeluju na apsorpciju žučnih kiselina, govori nutricionistica Darija Vranešić Bender i navodi razloge zbog kojih je dobro jesti kruške

Reguliraju probavu - lignin je vrsta netopljivih prehrambenih vlakana prisutnih u kruškama koja djeluje kao prirodni regulator kolesterola u krvi. Uz pozitivan učinak na kolesterol, lignin sudjeluje i u regulaciji probave.

 | Author: Guliver/Shutterstock Foto: Guliver/Shutterstock

Preveniraju konstipaciju (zatvor) - olakšavaju prolazak crijevnog sadržaja i peristaltiku crijeva te tako štite od raka debelog crijeva. Upravo zbog visokog sadržaja vlakana kruške su poželjan dio jelovnika.

Zanimljivo je da kruške Viljamovke sadrže velike količine kalcija i željeza u odnosu na drugo voće, pa se preporučuju kao obavezno voće u prehrani žena iznad 40 godine.

Reguliraju šećer u krvi - topljiva vlakna utječu i na funkciju inzulina te tako prirodno reguliraju razinu šećera u krvi tijekom dana, što istodobno daje dulji osjećaj sitosti.

 | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

Čuvaju srce - kruške su također dobar izvor bakra, kalija i izuzetno dobar izvor prehrambenih vlakana. Svježa kruška mase 166 g osigurava oko 6 grama prehrambenih vlakana, od čega oko 40% pektina, prehrambenog vlakna topljivog u vodi. Znanstvene studije pokazuju da topljiva vlakna porijeklom iz kruške djeluju preventivno na bolesti srca i krvnih žila, snizujući razinu kolesterola, te djelujući na apsorpciju žučnih kiselina.

Zdravi desert: Kruške s tamnom čokoladom

Smanjuju stres - prirodan je i i brz izvor energije, jer sadrži značajne količine monosaharida: fruktoze i glukoze, kao i levuloze – najslađih prirodnih šećera, a istovremeno je i ekonomično pakiranje vitamina B skupine. Vitamini B skupine pomažu organizmu da se nosi sa stresom jer 'hrane' živčani sustav te sudjeluju u procesu dobivanja energije iz ugljikohidrata.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.