Rajčica je bogata natrijem, kalcijem, kalijem, magnezijem, vitaminima B, C i A. Stoga ti donosimo jednostavan recept za pripremu jela za koje ćeš moći iskoristiti kuhanu rižu koja ti je ostala od jučer.
Potrebni sastojci za 4 osobe
- 8 većih rajčica
- 60 g sušenih rajčica iz ulja
- 50 g maslina bez koštica
- 2 glavice luka
- 2 režnjića češnjaka
- 4 grančice bosiljka
- 4 žlice maslinovog ulja
- 200 g kuhane riže
- 2 žlice kapra
- sol, papar, origano po želji
Priprema jela
Nakon što opereš rajčice, odreži im gornji dio te ih izdubi. Nasjeckaj meso koje si izvadila iz rajčice i sušene rajčice koje si ocijedila. Oljušti i nasjeckaj luk i češnjak te nasjeckaj i masline. Bosiljak operi pa nasjeckaj polovinu listova. Zagrij pećnicu na 180° C. Luk, češnjak i bosiljak popirjaj na jednoj žlici maslinovog ulja. Umiješaj komade rajčice te zakuhaj. Umiješaj rižu, kapare, masline i dodaj začine. Tom smjesom nadjedi izdubljene rajčice te ih stavi u nauljeni kalup za pečenje. Na rajčice vrati gornji poklopac koji si skinula ranije te ih peci oko 25 minuta. Prije posluživanja pokapaj preostalim maslinovim uljem i ukrasi preostalim bosiljkom.