U ovom receptu nema 'otpadaka' čak se koristi i kora klementina!
Savršeno slatka, zdrava i ukusna torta za koju će ti trebati samo pet sastojaka, ali malo više vremena. No, iako je potrebno prije pripreme skuhati klementine, a za to će ti biti potrebno oko dva sata, nemoj odustajati jer - multitasking - jednom kada one zavriju, možeš ih ostaviti i obavljati nešto drugo. Ako ti se ta opcija ne sviđa onda ih možeš pripremiti nešto ranije, a ostatak recepta nastaviti kasnije, kada ćeš imati više vremena.
Bilo kako bilo, ova torta odličan je zalogaj uz jutarnju šalicu čaja ili kave, kao brunch ili kao popodnevni desert.
Sastojci:
- 5 cijelih klementina
- 6 velikih jaja
- 250 g bademovog brašna
- 200 g kokosovog šećera
- 1 žličica praška za pecivo
Priprema:
- Stavi čitave klementine, s korom, u lonac i napuni ga vodom. Pričekaj da zakipi. Smanji vatru i kuhaj 2 sata. Ocijedi klementine i ostavi ih da se ohlade do sobne temperature.
- Zagrij pećnicu na 180 stupnjeva i u kalup za tortu stavi masni papir.
- Klementine stavi u procesor hrane i uključi ga sve dok ne dobiješ glatku smjesu. Dodaj preostale sastojke i ponovno uključi procesor dok se svi ne sjedine. Smjesu prebaci u kalup za torte.
- Peci 40 do 45 minuta, dok kolač ne postane zlatno smeđe boje po rubovima i dok blago ne popuca po sredini. Isključi pećnicu i pusti da kolač 'sjedi dodatnih 5 minuta u još vrućoj pećnici.
- Izvadi ga van i pričekaj najmanje jedan sad prije rezanja i posluživanja. Po želji ga dodatno ukrasi, a odlična je opcija i uz pomoć tankog štapića napraviti malene rupice te u njih, ali i preko cijele torte preliti javorov sirup. U slast!
Izvor: theroastedroot.net