Kad zagrizeš ovaj zdravi, sirovi, veganski, bezglutenski paleo desert pomislit ćeš zašto uopće postoje oni s brašnom, šećerom i jajima.
Ovaj veganski desert, jednostavan je za pripremu i ispunjen bogatim okusom lješnjak i čokolade. Savršen je za sve one koji slijede posebnu dijetu ili jednostavno pokušaju poboljšati svoje prehrambene navike.
Sastojci
Za koru
- šalica otkoštenih datulja
- šalica prženih mljevenih lješnjaka
- 1/4 šalice mljevenih badema
- 1/3 šalice kakaa
- 2 žlice kokosova ulja, rastopljenog
- prstohvat soli
- 1/4 čajne žlice ekstrakta vanilije
- 1 do 2 žlice vode (ak bude potrebno)
Za fil
- šalica nekog zdravog šećera primjerice ksilitol
- 1/2 šalice kakao praha
- 2 čajne žlice soli
- 2 čajne žlice ekstrakta vanilije
- 2 žlice kokosovog ulja (rastopljenog)
- 2 srednje velika avokada
Za posip
- 1/2 šalice smrznutog ili svježeg bobičastog voća
- 1/4 šalice tostiranih i nasjeckanih lješnjaka
Priprema
- Obloži kalup za tart promjera oko 20 cm papirom za pečenje.
- Pomiješaj sve sastojke za koru i miksaj ih u blenderu dok se ne sjedine, dodajući povremeno malo vode kako bi smjesa postala ljepljiva.
- Izvadi smjesu i rukama je utisni u kalup za tart. Stavi smjesu u hladnjak da se stisne.
- U blenderu ili u procesoru za hranu pomiješaj sastojke za fil i blendaj dok ne dobiješ glatku kremu.
- Izlij fil po tijestu i stavi u hladnjak najmanje 30 minuta ili dok se krema ne stisne.
- Na kraju pospi s pripremljenim lješnjacima i voćem.
Izvor: myrecipes