Ova ukusna torta od šljiva je paleo i bez glutena te bez rafiniranog šećera. Tijesto je mekano i sočno, a šljive privlačne i slatke.
Sastojci:
- šalica bademovog brašna
- 3 srednja jaja
- 6 žlica javorovog sirupa
- 1/4 šalice ulja
- 2 žličice ekstrakta vanilije
- žličica praška za pecivo
- 1/4 žličice morske soli
Za sloj sa šljivama
- 5-10 cijelih šljiva ovisno o ukusu
- žlica javorovog sirupa
- žličica kokosovog ulja
- prstohvat morske soli
Priprema:
- Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva C. Prekrijte kalup za torte od 18 cm papirom za pečenje.
- Pomiješajte sve sastojke za tijesto u zdjeli za miješanje srednje veličine. Umijesite tijesto dok se sastojci ravnomjerno ne sjedine.
- Prepolovite šljive. Imajte na umu, što više šljiva dodate torti, to će biti više tekućine. Ako dodate više od pet šljiva, kolač će biti puno vlažniji.
- Podmažite posudu za tortu obloženu papirom za pečenje s jednom žličicom kokosovog ulja. Zatim položite polovice šljive na dno posude za tortu.
- Pospite šljive s jednom žlicom javorovog sirupa i prstohvatom morske soli.
- Tijesto za tortu prelijte preko šljiva i pecite kolač na 180 stupnjeva 65 minuta ili do zlatno smeđe boje.
Izvor: Paleo Gluten Free Eats