Kako nahraniti obitelj za manje od 20 kuna? Jednostavno, kad ima friških srdela! Trebat će ti još malo palente, radića, pelata i malo vremena i eto finog i zdravog ručka! Uz ovo pomalo rustikalno jelo dobro ide čaša svježe mlade malvazije
Gušti u palenti
Inspirirana pizzom i bezbrojnim kombinacijama namirnica koje se na nju mogu staviti, odlučila sam se poigrati na sličan način sa palentom i srdelicama. Palenta isto kao i tijesto od pizze može poslužiti kao dobra podloga mnogobrojnim jelima.
Isprobaj recept za palentu sa srdelama i crvenim radićem!
Sastojci za 4 osobe
- 500 g svježe srdele
- 6 usoljenih inćuna
- 1 konzerva pelata
- 20 listova crvenog radića
- 2 žuta luka
- 4 režnja češnjaka
- 300 g palente
- 1 litra vode
- maslinovo ulje
- sol, papar
Čitaj dalje i saznaj kako od ovih sastojaka s guštom pripremiti palentu sa srdelama i radićem!
Priprema s guštom- Očisti srdele. Odstrani im glavu u visini škrga prstima ili ako
si manje vješt nožem. Kad povučeš glavu u visini škrga skupa s glavom
povući ćeš i utrobu. Istovremeno kad odvojiš glavu u smjeru od glave
prema trbuhu povučeš utrobu prstom ili nožem i odstraniš je. Ispereš
srdele i ostaviš na kosu podlogu da se ocijede od vode. Kad su se
ocijedile nožem zarežeš duž srdele i odstraniš kost (vidi sliku).
- Očisti luk i nareži ga na ploškice. Poprži na 2 žlice maslinovog ulja i
malo soli dok ne uvene i lagano se počne karamelizirati i ostavi sa
strane dok ne pripremiš ostalo.
- Operi i očisti radić. Ostavi da se ocijedi od viška vode. Izreži ga ''alla julliene'' (tanke trakice).
- U međuvremenu očisti slane inćune od kostiju i nareži ih na sitne
komadiće. Očisti i izreži češnjak. Češnjak i slane inćune kratko poprži
na 2 žlice maslinovog ulja i zatim im dodaj nasjeckane pelate (komade
konzervirane rajčice). Prijaj pet do deset minuta. Dodaj malo soli i
papra.
- U međuvremenu stavi kuhati vodu za palentu. Kad voda
zavrije dodaj joj soli. Na laganoj vatri dodaj polako palentu u vodu.
Dok je dodaješ neprestano miješaj. Miješaj i kuhaj dok ne dobiješ
kompaktnu masu. Na kraju dodaj 2 žlice maslinovog ulja i još jednom sve
dobro promiješaj. Kad je gotova istresi je u ravnomjernim porcijama na
tanjure i oblikuj krug (kao za pizzu).
- Na malo maslinovog ulja
(cca 3,4 žlice) poprži na srednjoj vatri srdele s kožicom prema dolje.
Srdele ne trebaš okretati. Čekaj da postanu bijele s gornje strane
pa ih pažljivo makni s vatre.
- Na palentu raspredi ravnomjerno
umak od pelata (kao kad radiš pizzu). Na umak stavi izrezani radić, te
na njega srdele i poprženi luk. Posluži toplo (uz napomenu da je
jednako dobro i hladno.)
- Očisti srdele. Odstrani im glavu u visini škrga prstima ili ako si manje vješt nožem. Kad povučeš glavu u visini škrga skupa s glavom povući ćeš i utrobu. Istovremeno kad odvojiš glavu u smjeru od glave prema trbuhu povučeš utrobu prstom ili nožem i odstraniš je. Ispereš srdele i ostaviš na kosu podlogu da se ocijede od vode. Kad su se ocijedile nožem zarežeš duž srdele i odstraniš kost (vidi sliku).
- Očisti luk i nareži ga na ploškice. Poprži na 2 žlice maslinovog ulja i malo soli dok ne uvene i lagano se počne karamelizirati i ostavi sa strane dok ne pripremiš ostalo.
- Operi i očisti radić. Ostavi da se ocijedi od viška vode. Izreži ga ''alla julliene'' (tanke trakice).
- U međuvremenu očisti slane inćune od kostiju i nareži ih na sitne komadiće. Očisti i izreži češnjak. Češnjak i slane inćune kratko poprži na 2 žlice maslinovog ulja i zatim im dodaj nasjeckane pelate (komade konzervirane rajčice). Prijaj pet do deset minuta. Dodaj malo soli i papra.
- U međuvremenu stavi kuhati vodu za palentu. Kad voda zavrije dodaj joj soli. Na laganoj vatri dodaj polako palentu u vodu. Dok je dodaješ neprestano miješaj. Miješaj i kuhaj dok ne dobiješ kompaktnu masu. Na kraju dodaj 2 žlice maslinovog ulja i još jednom sve dobro promiješaj. Kad je gotova istresi je u ravnomjernim porcijama na tanjure i oblikuj krug (kao za pizzu).
- Na malo maslinovog ulja (cca 3,4 žlice) poprži na srednjoj vatri srdele s kožicom prema dolje. Srdele ne trebaš okretati. Čekaj da postanu bijele s gornje strane pa ih pažljivo makni s vatre.
- Na palentu raspredi ravnomjerno umak od pelata (kao kad radiš pizzu). Na umak stavi izrezani radić, te na njega srdele i poprženi luk. Posluži toplo (uz napomenu da je jednako dobro i hladno.)
Uz ovo pomalo rustikalno jelo definitivno dobro ide čašica svježe mlade malvazije.
Zdravo guštaj!
Tvoja Marinela