Hrana 09. svibnja 2024.

Ovo nikako ne smijete zaboraviti ako želite siguran i zdrav roštilj!

zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Zašto je roštilj vani više od obroka: Istražujemo čaroliju druženja na otvorenom.

Na prve znake proljeća i lijepog vremena, svi jedva čekamo jedno – duga druženja s prijateljima u prirodi uz male kulinarske trikove na otvorenom! Od davnina su se ljudi okupljali uz vatru i pripremali obroke za obitelj i prijatelje, a danas je roštilj puno više od puke pripreme hrane!

Uz to što miris dima i hrane djeluje na naše okusne pupoljke, antistres efekt druženja u prirodi je sve veći benefit koji nije teško dokazati.

Ono što sigurno niste znali da je roštilj, nakon lockdowna prije dvije godine, u Americi postao broj jedan outdoor aktivnost te čak tri od četiri ispitana kućanstva posjeduju neki tip grilla za roštiljanje na otvorenom. Ovaj je trend svake godine sve veći jer povratak prirodi, uz užurbani stil života, postaje važan način opuštanja i zabave. Amerika je zemlja roštilja, zahvaljujući bogatoj povijesti i brojnim načinima pripreme hrane na vatri te danas ima najviše roštilja u svijetu, a ako je suditi po trendovima, Amerikanci imaju i najbolje recepte za dobar roštilj!

Prehrambene navike ovise o podneblju, no, kad je u pitanju priprema roštilja i odabir mjesta za roštilj, jedan savjet ne smijemo zaobići. Najbolji i najljepši ugođaj za roštiljanje je na mjestima u prirodi koja se nalaze uz rijeke. Ako se pitate zašto, evo odgovora!

Voda sama po sebi ima umirujuća svojstva, miris dima uz šum vode jedan je od najupečatljivijih prirodnih efekata koji spajaju dva kontrastna elementa: vodu i vatru! Pucketanje roštilja i zvuk žuborenja vode, dva su iskonska prirodna elementa koja djeluju opuštajuće i koja jamče ambijent za uživanje. Idealna je to prilika za povezivanje s prirodom i trenutke za pamćenje s obitelji i prijateljima.

 | Author:

Roštilj treba redovito čistiti!

Kako je priprema obroka te pospremanje i čišćenje danas mnogima izazov radi nedostatka vremena, boravak i roštilj u prirodi može značajno olakšati stres izazvan čišćenjem kuhinje. Ipak, kako bi potpuno opušteno uživali u obrocima u prirodi, i roštilj treba dobro očistiti. Zabluda kako će vatra uništiti nečistoće i prljavštinu, može biti štetna po zdravlje! Bilo da je u pitanju kameni roštilj, na ugljen, drvo ili električni prijenosni roštilj, ploče i rešetke roštilja na kojima se priprema hrana, moraju biti detaljno očišćene sredstvima za odmašćivanje. Osim kvalitetnog i pouzdanog sredstva za čišćenje koje čisti i hladan roštilj, poput Arf grill professionala, važno je prije korištenja snažnom četkom očistiti sve nečistoće i ostatke hrane i masnoća. Prljavštine koje ostaju na roštilju mogu biti štetne po zdravlje ako se zagrijavaju na visokim temperaturama i ako dođu u doticaj s hranom!

Zato je u sezoni roštilja, važno sa sobom imati dobru opremu za čišćenje: obavezne rukavice za zaštitu kože ruku, snažne četke za čišćenje rešetki grilla i pouzdana sredstva za čišćenje. Užitak druženje uz najbolju ekipu je tim veći, ako je roštilj siguran i očišćen a najnovija kampanja „Rukavica je bačena“ pozvala je sve chefove na otvorenom da se uključe u izazov čišćenja i borbu protiv nečistoća! S Arfom je izazov jednostavan jer Arf čisti sve! Od posuda za hranu, do kamenih podloga ili čeličnih rešetki roštilja. Kad je u pitanju priprema hrane, nečistoći nema mjesta čak ni u prirodi.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.