Punog naziva Stevia rebaudiana Bertoni, biljka podrijetlom iz Paragvaja i Brazila, već stoljećima među Indijancima uživa status prirodnog lijeka za dijabetes, povišeni krvni tlak i zarastanje rana.
Stevija ne sadrži kalorije, a 300 do 400 puta je slađa od konzumnog šećera. Osim toga, istraživanja su pokazala kako stevija može sniziti visoki krvni tlak i povoljno djeluje na probavni sustav smanjujući mučninu i žgaravicu te potičući probavu.
Stevija je izuzetno slatka, a ima vrlo malu energetsku vrijednost
Stevija sadrži glikozide koji potiču gušteraču na optimalnu, uravnoteženu proizvodnju i izlučivanje hormona inzulina, snižavaju razinu ukupnog kolesterola te usporavaju i sprečavaju rast i razmnožavanje bakterija, virusa i gljivica. Stevija je također popularna zbog izrazito slatkog okusa koji je i do 400 puta intenzivniji od saharoze (šećera), pri čemu ima zanemarivu energetsku vrijednost. Za tu intenzivnu slatkoću zaslužan je najslađi i najčešće upotrebljavan rebaudozid A.
Pogodnosti upotrebe stevije
Populacijska skupina koja prema znastvenim studijama osobito može profitirati od upotrebe stevie su osobe oboljele od dijabetesa tipa 2. Naime, pokazalo se da beskalorična stevia niskog glikemijskog indeksa zaslađuje bez da je organizam iskorištava kao ostale šećere. Time osigurava konstantnu razinu glukoze u krvi, izbjegavajući nagle oscilacije, a upravo je to u podlozi kvalitetne kontrole šećerne bolesti.
Kome se preporučuje stevija?
Stevija se svakako preporučuje osobama koje vode bitku s prekomjernom tjelesnom masom i pretilošću kao i onima koji naprosto žele izbjeći rafinirani šećer u prehrani. Dodatan plus leži u saznanju da glikozidi stevije imaju sposobnost blokiranja osjećaja gladi. Blagotvorni učinak stevije očituje se kod osoba koje boluju od hipertenziji i to zbog sposobnosti da regulira krvni tlak, a nastavlja se i u probavnom sustavu. Ujedno se pokazalo da je lišće stevije osim slatkim steviozidima bogato i mikronutrijentima poput vitamina A i C, minerala željeza, kalcija, natrija, kalija, magnezija, fosfora, cinka, te flavonoidom rutinom.