Hrana 13. listopada 2014.

Na što ukazuju česta nadutost i migrene?

Mlijek-Uspr
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Prema statistikama čak 20 posto ljudi u razvijenom svijetu pati od nekog oblika preosjetljivosti na hranu, a pritom se najveći broj neželjenih reakcija na hranu odnosi na intoleranciju ili nepodnošenje hrane. Intolerancija na hranu očituje se kao nepoželjna reakcija organizma na unos određene hrane ili sastojaka hrane, posebice pri unosu većih količina spornih supstanci. Riješi kviz i provjeri koliko znaš o intolerancijama na hranu

Riješi kviz i doznaj koliko znaš o intolerancijama na hranu.

Reakcija imunološkog sustava

Intolerancija na hranu nije ni trovanje hranom niti alergija na hranu, iako u sva tri slučaja unos hrane ili njezinih sastojaka izaziva nepoželjne reakcije. I alergija i intolerancija na hranu su oblici preosjetljivosti koja pogađa samo određeni broj 'osjetljive' populacije. Pritom alergije na hranu izazivaju reakciju imunološkog sustava, dok kod intolerancije na hranu nepoželjna reakcija nije izazvana reakcijom imunološkog sustava i općenito nije intenziteta koji bi mogao ugroziti život.

Nadutost i plinovi

Najčešći oblik intolerancije hrane je intolerancija laktoze, a javlja se kod ljudi koji ne posjeduju laktazu, enzim koji razgrađuje laktozu. Intolerancija laktoze pogađa otprilike 10 posto odraslih, a povezana je sljedećim simptomima: nadutost, plinovi i proljev koji se javljaju nakon što osoba koja nema enzim laktazu unese laktozu. Neprobavljena laktoza putuje probavnim traktom do crijeva gdje je fermentiraju bakterije mliječne kiseline uzrokujući simptome karakteristične za nepodnošenje laktoze

Riješi kviz i doznaj koliko znaš o intolerancijama na hranu.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.