Hrana 15. srpnja 2013.

Dobrobiti izvorske vode ljeti

Voda-Usp
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Voda čini 60 posto ljudskog tijela i ključna je za rad cijelog organizma. Dnevno je potrebno u organizam unijeti između dvije i tri litre vode, a pritom je najbolja izvorska jer je zaštićena od svih onečišćenja. Dr. sc. Darija Vranešić Bender, nutricionistica Vitaminoteke, savjetuje kako se vodom možeš boriti i protiv suvišnih kilograma

Vodom protiv suvišnih kilograma

Pitanje: ''Prije ljeta sam bila na nekoliko dijeta i svakoj je zajedničko to što su podrazumijevale redoviti unos velike količine vode. Kako ona može pomoći u procesu mršavljenja?''

Odgovara dr.sc. Darija Vranešić Bender, nutricionistica Vitaminoteke: Adekvatan unos vode uistinu pomaže pri skidanju suvišnih kilograma, što je pokazala i njemačka studija provedena 2003. godine. U njoj je sudjelovalo 14 zdravih osoba (7 muškaraca i 7 žena) koje nisu bile pretile i kojima je mjerena potrošnja energije. Uočeno je da se nakon konzumacije otprilike pola litre vode stupanj sagorijevanja kalorija kod svih povećao za 30 posto. Povećanje stupnja sagorijevanja započelo je 10 minuta nakon unosa vode, a maksimum je postignut nakon otprilike 30 do 40 minuta. Istraživači su zaključili da će dnevni unos 2 litre vode rezultirati povećanjem potrošnje energije za otprilike 96 kalorija.

Blagotvoran učinak vode na ljepotu kože 

Pitanje: ''Zanima me može li pitka voda imati kakve blagotvorne učinke na ljepotu i zdravlje kože?''

Odgovara Darija Vranešić Bender, nutricionistica Vitaminoteke: Minerali koje sadrži izvorska voda hrane dubinske i površinske slojeve kože i bitni su za normalan metabolizam proteina kože. U tom se smislu posebno ističe silicij, oligoelement važan za zdravu i lijepu kožu. Silicij igra važnu ulogu u sintezi kolagena (najvažnijeg strukturnog proteina kože) te u izgradnji kosti. Sastavni je dio makromolekula koje izgrađuju vezivno tkivo: elastina, kolagena, proteoglikana i glikoproteina. Ujedno je uključen u složene reakcije obnove kolagena i elastina što se danas tumači kao snažni 'anti aging' učinak na kožu i smanjenje bora. Osim za ljepotu i zdravlje kože, silicij je važan i za nokte, zube, kosu i oči.

Ljeti je zbog visokih temperatura organizmu potreban povišen unos vode

Pitanje: ''Ljeti pijem puno tekućine, najviše vode. Od straha da ne pretjeram, koliki je idealan i preporučljiv dnevni unos tekućine u organizam?''

Odgovara dr.sc. Darija Vranešić Bender, nutricionistica Vitaminoteke: Tjelesne potrebe za vodom ovise o nekoliko čimbenika: temperaturi, stupnju aktivnosti, funkcionalnim gubicima, metaboličkim potrebama i dobi. Porastom temperature okoliša, tijelo gubi vodu u svrhu održanja tjelesne temperature te je tada potreban povišen unos vode. Fizički rad ili snažna tjelesna aktivnost povećavaju tjelesne potrebe za vodom. Dob također igra važnu ulogu u određivanju tjelesnih potreba za vodom. Primjerice, dojenče treba 1500 ml vode dnevno, dok bi kod odraslih ljudi unos vode trebao biti između 2 i 3 litre dnevno. Općenita je preporuka da bi odrasle osobe trebale piti osam čaša vode dnevno. Drugi pristup izračunavanju dnevno potrebne količine vode je prema unosu kalorija, a pravilo kaže da je za svakih unesenih 1000 kcal potrebno oko 1000 ml vode.

Ljeti se možeš osvježiti i aromatiziranom mineralnom vodom, a o prednostima koje donosi ta vrsta pića možeš saznati ovdje.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.