Prave sladokusce visoke ljetne temperature ne mogu spriječiti da uživaju u kremastim desertima, jednostavno ih je potrebno prilagoditi sezoni. Jedan od takvih sezonskih deserata je popularna "jogurtica" za koju je korištenje pećnice minimalno, a užitak u okusima je maksimalan.
Sastojci za koru:
- 1 1/2 šalice izmrvljenog suhog keksa po vlastitom izboru (slomi kekse na manje komadiće, stavi ih u vrećicu i smrvi razvijačem ili bocom)
- 6 žlica rastopljenog maslaca
- 1/3 šalice nekog zdravijeg šećera (ksilitol ili eritrol)
Sastojci za kremu:
- 3 čaše čvrstog jogurta
- 1/2 l slatkog vrhnja
- 3 listića želatine
- 200 g šećera u prahu
- 300 g borovnica
Priprema:
- Prvo pripremite pripremi biskvit. Pomiješajte keks, maslac i šećer i utisnite u kalup za tortu i u prethodno zagrijanoj pećnici na 180 stupnjeva C pecite desetak minuta.
- Dok se biskvit hladi, pripremite kremu.
- Najprije izradiyte slatko vrhnje u šlag.
- Listove želatine nakvasite u vodi dok ne omekšaju i zatim ocijedite (ako ne želite koristiti želatinu upotrijebite agar agar)
- Jednu čašu jogurta u loncu zagrijte do vrenja i zatim dodajte želatinu i miješajte dok se ne otopi.
- U posebnoj posudi pomiješajte preostali jogurt i šećer te dodajte otopljenu želatinu s jogurtom.
- U smjesu umiješajte i šlag od slatkog vrhnja.
- Kada je krema spremna, dodajte svježe borovnice i pažljivo promiješajte kako biste ih spojili s kremom.
- Kremu izlijyte na biskvit u kalupu i kolač stavite u hladnjak da se stisne.
- Servirajte ga hladnog, s nekoliko svježih borovnica kao ukras.